Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp Üyesi Mladen İvanic, ülkesinin NATO’ya üyeliğinin “Sırplar arasında yeni bir bölünme” anlamına geldiğini belirterek, “Olası bir çatışma durumunda, aynı milletten insanlar iki farklı tarafta yer alabilir. Bu normal ve iyi değil.” ifadelerini kullandı.
AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan İvanic, Bosna Hersek’in NATO’ya üyeliği konusunda ülkenin üç kurucu unsuru Boşnak, Sırp ve Hırvatlar arasında uzlaşı bulunmadığını, uzun bir süre de bulunmayacağını söyledi.
Ülkedeki Boşnakların, NATO’nun önemli üyelerinden Türkiye ile bağları bulunduğunu ve bu nedenle NATO’ya üyeliğini desteklediklerini dile getiren İvanic, Hırvatistan’ın da NATO üyesi olduğunu ve dolayısıyla ülkedeki Hırvatların da üyelikten yana olduklarını ifade etti.
İvanic, Sırbistan’ın ise NATO üyesi olmadığına ve dolayısıyla Bosna Hersek’teki Sırpların NATO’ya üyeliği desteklemesinin çok zor olduğuna dikkati çekerek, “(Bosna Hersek’in) NATO üyeliği Sırplar arasında bölünme demek. Olası bir çatışma durumunda, aynı milletten insanlar iki farklı tarafta yer alabilir. Bu normal ve iyi değil.” dedi.
Önce cevaplar sonra “aday ülke” statüsü
Ülkesinin AB’ye üyelik sürecini de değerlendiren İvanic, “aday ülke” statüsü alabilmek için öncelikle AB tarafından verilen soru kitapçığındaki 3 binden fazla sorunun cevaplanması gerektiğini hatırlattı.
İvanic, gelecek yılın başlarında “aday ülke” statüsü alınacağını düşünen siyasileri “fazla iyimser” bulduğunu belirterek, “Her zaman öncelikle bu soruların yanıtlanması gerektiğini savundum. Geçen şubatta cevapların hazır olduğu, sadece düzenlenmesi gerektiği söylenmişti. Kasım ayına geldik ama cevaplar hala yok.” diye konuştu.
Öte yandan “aday ülke” statüsü almak için sadece soru kitapçığının cevaplanmasının da yeterli olmayacağına işaret eden İvanic, ülkedeki siyasi istikrarın, soru kitapçığından daha önemli olduğunun altını çizdi.
Sırbistan ile sınır meselesi
İvanic, Bosna Hersek ile Sırbistan arasındaki sınır meselesine de değinerek, Bosna Hersek’in Sırbistan’a “toprak hediye edeceği” söylemlerinin asılsız olduğunu anlattı.
Sınır meselesinin tek çözümünün “metrekareye karşılık metrekare” olduğunu vurgulayan İvanic, kamuoyunun sınır meselesinin tam olarak ne olduğunu yeterince bilmediğini savundu.
İvanic, iki ülke sınırında sorun teşkil eden bölgelerin çok küçük alanlar olduğunu belirterek, Sırbistan’a verilecek toprak kadar bu ülkeden toprak alınacağını yineledi.
Türkiye’nin inisiyatifi ile gündeme gelen “Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi”ne ilişkin İvanic, bu konuyla ilgili “ortada çok fazla hikaye anlatıldığını” ancak güzergah konusunda henüz net bir karar bulunmadığını söyledi.
“Terör kampları” iddialarına tepki
Terörle mücadele konusuna da değinen İvanic, Bosna Hersek’in terörle sorunu bulunduğunun doğru olduğunu ve bu konuda geçmişte ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti.
İvanic, hala Suriye’deki farklı örgütlerin çatısı altında savaşan Bosna Hersek vatandaşları olduğunun altını çizerek, bu kişilerin ilerleyen dönemde Bosna Hersek’e geri dönme ihtimalinin, kamuoyunda endişeye neden olduğunu dile getirdi.
Çatışma bölgelerinde hala 100 civarında Bosna Hersek vatandaşı bulunduğunu aktaran İvanic, “Bazıları eninde sonunda dönecek. Bu kişiler potansiyel tehlike kaynağı ve bunu göz ardı edemeyiz. Ancak Bosna Hersek’in her köşesinde teröristlerin olduğu, burada terör kamplarının kurulduğu iddiaları tamamen saçmalık.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA