Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi: Bosna Hersek’in egemenliği ve toprak bütünlüğü sorgulanamaz

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Bosna Hersek’in egemenlik ve toprak bütünlüğünün “sorgulanamaz” olduğunu belirtti.

Schmidt, son dönemde ülkede büyük tartışmalara neden olan taşınmaz mülk sorunu ve Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik’in taşınmaz mülklerin entiteye ait olduğunu, aksi takdirde RS’yi Bosna Hersek’ten ayıracağı söylemlerini değerlendirdi.

Taşınmaz mülk sorununun iddia edildiği üzere Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşmasında tam anlamıyla çözülmediğine işaret eden Schmidt, “Bu, ülkede çözülmesi gereken temel bir sorundur. Bu noktada da sonuç oldukça basittir; Bosna Hersekli siyasiler lütfen işinizi yapın.” dedi.

Schmidt, taşınmaz mülk sorununun çözümünde teknik ve hukuki görüşmelerin önem arz ettiğini belirterek, Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) ve Barış Uygulama Konseyi’nin (PIC), uzmanlardan oluşan bir heyetle sorunu ele almaya başladığını duyurdu.

Bosna Hersek’teki entitelerin ülkeden ayrılma gibi bir haklarının bulunmadığını da vurgulayan Schmidt, “Bosna Hersek’in egemenliği ve toprak bütünlüğü sorgulanamaz. Bu kapsamda yapılan çirkin eylemleri kabul etmiyorum.” diye konuştu.

Bosna Hersek’teki taşınmaz mülk sorunu

Taşınmaz mülklerin Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması’na göre entitelere ait olduğunu savunan RS, söz konusu yasayla mülklerin idaresinin de kendilerinde bulunduğunu ileri sürüyor.

Taşınmaz mülk sorunu, Bosna Hersek’teki savaştan bu yana konuşulmaya devam eden bir konu olurken, ülkedeki taşınmazların devlete mi yoksa bunları kullanan entitelere mi ait olduğu tartışılıyor.

Aralık 2022’de oylanan ve anayasaya aykırı olan taşınmaz mülklere ilişkin yasanın 28 Şubat’ta yürürlüğe girmesi beklenirken Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Schmidt, tartışmalı yasayı askıya aldığını açıklamıştı.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi de 2 Mart’ta, RS’deki taşınmaz malların entite mülkiyetine alınmasını kapsayan tartışmalı yasayı yürürlükten kaldırmıştı.

Daha önce de Anayasa Mahkemesi, kamuya ait mülklerin işletme yetkisinin entiteye, mülkiyet hakkının ise Bosna Hersek devletine ait olduğuna hükmetmişti.

Dodik, Anayasa Mahkemesi kararının ardından taşınmaz mülklere ilişkin sorunun çözülmemesi durumunda RS’yi Bosna Hersek’ten ayıracağını söylerken, Bosna Hersek’teki kurumlarda görev alan Sırpların “taşınmaz mülkler” konusunda sergileyeceği tutumları içeren bir bildiri de imzalanmıştı.

AA

Read Previous

Sudan’da ateşkese rağmen ara sıra çatışma sesleri duyuluyor

Read Next

Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic’ten Kosova oylamasında çekimser kalan ülkelere tepki