Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusunun 30. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor

Bosna’daki savaşta (1992-1995), ülkeyi savunmak için kurulan Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusunun (ARBIH) 30. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle tören düzenlendi.

Başkent Saraybosna’daki Rajlovac Kışlası’nda düzenlenen törene Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, konseyin üyelerinden Zeljko Komsic, Savunma Bakanı Sifet Podzic, Güvenlik Bakanı Selmo Cikotic, Genelkurmay Başkanı Senad Masovic ve yetkililer katıldı.

Programda konuşan Savunma Bakanı Podzic, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu’nun en büyük başarısının Bosna Hersek’in varlığını koruması olduğunu söyledi. Bosna Hersek’in faşizm karşıtı geleneğin devamı olduğunu ifade eden Podzic, “Ordu, evrensel medeni değerler için savaştı. Halkın içinden çıktı ve din ve etnik kimliğe bakılmaksızın halka yakın oldu. Şimdi geriye baktığımızda, ARBiH’in Bosna Hersek’te barışın tesis edilmesinde belirleyici faktör olduğunu kesin bir şekilde söyleyebiliyoruz” diye konuştu.

Silah ve mühimmat noksanlığına rağmen Bosna Hersek’i boyunduruk altına alma veya en azından bölme planlarını boşa çıkaran Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu, o dönem Avrupa’nın dördüncü büyük ordusu olarak görülen Yugoslavya Halk Ordusu (JNA) ve JNA’nın doğrudan desteklediği Bosnalı Sırp kuvvetlerinin hedeflerine ulaşmasına engel olmuştu.

Bosna’da savaşın başlamasının ardından Bölgesel Savunma Birlikleri ve gönüllüler tarafından 15 Nisan 1992’de kurulan Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu, başlangıçta yaklaşık 20 bin kişiden oluşuyordu. Yeni kurulan ordunun ilk Genelkurmay Başkanı General Sefer Haliloviç olmuş, yardımcıları ise Bosna müdafaasının çok milletli ve çok kültürlü yapısını temsilen Bosnalı Sırp General Yovan Divyak (Jovan Divjak) ve Bosnalı Hırvat General Styepan Şiber (Stjepan Šiber) olmuştu.

Bosna Hersek Ordusu, uluslararası toplumun uyguladığı haksız silah ambargosu nedeniyle el yapımı ve ilkel silahlarla mücadele etmek zorunda kaldı. Halkın içerisinden çıkan ordu, dönemin en modern silahlarıyla donanmış olan ve hem Sırbistan hem de Karadağ üzerinden lojistik destek alan Sırp kuvvetlerine karşı beklenmedik zaferler elde etti ve dünya genelinde sempati kazandı.

Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu, savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması’nda Bosna Hersek Federasyonu Ordusu olarak tanımlandı. Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu, ülkede sonraki yıllarda uygulanan savunma reformları ile birlikte Hırvat Savunma Konseyi (HVO) ve Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) ile birleştirildi ve kurulan “ortak ordu” Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırıldı.

Kaynak: Balkan News

Read Previous

Sante Plus Hastaneler Grubu Üsküp’te iftar programı düzenledi

Read Next

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya, Ukrayna’yı sonsuza dek kaybetti