Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’ndeki (RS) kamuya ait taşınmaz mülklerin entite mülkiyetine alınmasını kapsayan tartışmalı yasayı bir kez daha yürürlükten kaldırdığını bildirdi.
Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in askıya aldığı ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Denis Becirovic ve Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic’in anayasaya uygunluğunun değerlendirilmesini talep ettiği yasaya ilişkin Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı.
Mahkemeden yapılan açıklamada, RS’deki “taşınmaz mülkler yasasının” geçici olarak yürürlükten kaldırıldığı ifade edilerek, kararın oy birliğiyle alınmadığı ve hakimlerden birinin karşı çıktığı belirtildi.
Daha önce de Anayasa Mahkemesi, kamuya ait mülklerin işletme yetkisinin entiteye, mülkiyet hakkının ise Bosna Hersek devletine ait olduğuna hükmetmişti.
Sırp kökenli Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Nenad Nesic, kararın Yüksek Temsilciliğin ve Boşnak siyasilerin gölgesinde alındığını iddia etti.
RS Ulusal Meclisi (NSRS) Başkanı Nenad Stevanovic de Anayasa Mahkemesinin kararıyla Yüksek Temsilci Schmidt’in kendini küçük düşürdüğünü savundu.
Bu arada Schmidt, söz konusu yasayı yürürlüğe girmeden bir gün önce askıya alırken RS Başkanı Milorad Dodik ise yasanın yürürlükte kalacağını öne sürmüştü.
Bosna Hersek’teki taşınmaz mülk sorunu
Taşınmaz mülklerin Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması’na göre entitelere ait olduğunu savunan RS, söz konusu yasayla mülklerin idaresinin de kendilerinde bulunduğunu savunuyor.
NSRS’de Aralık 2022’de oylanan ve anayasaya aykırı olan taşınmaz mülklere ilişkin yasanın 28 Şubat’ta yürürlüğe girmesi beklenirken söz konusu yasa çerçevesinde RS’nin kullandığı kamu kurumlarının kendilerinin “bir parçası” olduğu iddia ediliyor.
Taşınmaz mülk sorunu, Bosna Hersek’teki savaştan bu yana konuşulmaya devam eden bir konu olurken ülkedeki taşınmazların devlete mi yoksa bunları kullanan entitelere mi ait olduğu tartışılıyor.
trtavaz