Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi Sırp entitesindeki 9. sınıf tarih kitaplarını yasakladı

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, ülkedeki iki entiteden biri olan ve çoğunlukla Bosnalı Sırpların yaşadığı Sırp Cumhuriyeti’ndeki (RS) 9’uncu sınıf tarih kitaplarının anayasaya aykırı olduğuna hükmederek kullanımını yasakladı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, RS’deki 9’uncu sınıf tarih derslerinde okutulan kitapta Bosna Hersek’te 1992-1995’te yaşanan savaşın yüzeysel anlatıldığı ve tarihsel olaylara Sırp bakış açısıyla yaklaşıldığı belirtildi.

Bosna Hersek’in çok kültürlü ve farklı etnik yapıları içerisinde barındıran bir ülke olarak anlatılmadığına dikkati çekilen açıklamada, “sıkıntılı” olarak nitelendirilen kitapta 90’lı yıllardaki savaşın sorumluları ve uluslararası mahkeme tarafından “savaş suçlusu” olarak ilan edilen Ratko Mladic ve Radovan Karadzic’in “kahraman” olarak öğretildiği ifade edildi.

Mahkeme, içeriğinin son derece sorunlu olması nedeniyle RS’deki 9’uncu sınıf tarih kitaplarının anayasaya aykırı olduğuna hükmettiğini ve kullanımını yasakladığını açıkladı.

RS’deki tarih derslerinde okutulan kitabın içeriği büyük tepki toplamış, bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç’in kurucusu olduğu Boşnak partisi Demokratik Eylem Partisi (SDA) Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

– Savaş suçluları Mladic ve Karadzic’e müebbet hapis cezası verildi

“Bosna Kasabı” olarak anılan ve Bosna Savaşı boyunca Sırp askerlerinin komutanlığını yapan eski Sırp komutan Mladic, Srebrenitsa Soykırımı’nın yanı sıra insanlığa karşı suç işlemek (sürgün, yok etme, öldürme, sınır dışı etme ve insanlık dışı eylemler), savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek (öldürme, terör, sivillere karşı hukuka aykırı saldırı ve esir alma) suçlarından ömür boyu hapis cezası aldı.

Bosna Hersek’te on binlerce insanın ölümünden sorumlu bulunan Bosnalı Sırp lider Karadzic de Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 2008’de bir otobüste yakalandı.

Lahey’deki eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince (ICTY) 2016’da soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan 40 yıl hapis cezasına çarptırılan Karadzic, 2019’da sonuçlanan temyiz davasında müebbet hapse mahkum edildi.






Read Previous

Rusya: UNICEF için Gazze’deki çocuklar, Ukrayna’daki çocuklardan daha önemsiz

Read Next

Kosova’da Aralık ayında dış ticaret açığı yüzde 17,5 arttı