Belgrad Üniversitesi İktisat Fakültesi Profesörü Ivan Vujacic, Güneydoğu Avrupa’da Çin’in en fazla yatırım yaptığı ülkenin Sırbistan olduğunu söyledi.
“Güneydoğu Avrupa’da Çin: Ekonomik ve Siyasi Etki Arasında” konulu konferansta konuşan Vujacic, Macaristan ve Sırbistan’ın altyapıda Çin kredileri açısından öne çıkan ülkeler olduğunu söyledi.
Vujacic, “Bu Belgrad-Budapeşte demiryolu ile ilgili. Ancak Çin’in bölgedeki en büyük varlığı olarak, krediler veya doğrudan yatırımlar açısından her hangi bir şekilde ölçüldüğünde Sırbistan öne çıkıyor” dedi.
Çin’in Güneydoğu Avrupa’daki ekonomik etkisinin on yılı konulu panelde Vujacic, Çin’in varlığı söz konusu olduğunda yatırımların ve kredilerin karışık olduğunu ve siyasi seçkinlerin genellikle kredileri yatırım olarak sunmaya çalıştığını belirtti.
Vujacic, “Yani insanlara, Çin yatırımları denildiğinde, bunlar bir yola yapılan Çin yatırımları değil, onların kredilerine dayalı bizim yatırımlarımızdır ve onu iade etmekle yükümlüyüz. Ancak bu genellikle kamuoyunda görülmez. Bunlar genellikle karıştırılan kategorilerdir” dedi.
Vujacic, Çin’in Güneydoğu Avrupa’daki etkisinin son yıllarda önemli ölçüde arttığını, ancak “aynı zamanda Avrupa’nın Güneydoğu Avrupa bölgesinin Çin kredilerine ve Çin altyapı projelerine bağımlılığı konusundaki endişelerinin önemli ölçüde arttığını” söyledi.
Bu yıl Şubat ayında Çin ve Orta ve Doğu Avrupa’dan 17 ülkenin katıldığı online zirvede sunulan verileri değerlendiren Vujacic, bu ülkelerle ticaretin ilk kez 100 milyar doları aştığını ve kredi ile yatırımların önemli ölçüde arttığını ifade etti.
Center for Foreign Policy Başkanı Dragan Djukanović, Çin’in küresel önemine ve aynı zamanda çıkarlarının Batı Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa’daki diğer geleneksel ve geleneksel olmayan aktörlerle kesiştiğine dikkat çekti.
Djukanovic, Sırbistan ve Çin’in 2009 yılında bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını hatırlattı. Uzman, Sırbistan’ın günümüzde yedi stratejik ortaklık kurduğunu ve diğer uluslararası ortaklarla bu ilişkiden oluşan oldukça geniş bir ağa sahip olduğunu söyledi.
Çin, son on yıl içerisinde güneydoğu Avrupa’nın önde gelen üçüncü aktörü haline geldi. Konferansta, Pekin’in genişlediği ve Batı Balkanlar genelinde çeşitli sektörlerde varlığını kurduğu, özellikle de Çin yatırımlarının bölge genelinde önemli ölçüde arttığı ve bunun Kovid-19 pandemisinin patlak vermesinden sonra görünür hale geldiği belirtildi.
Konferans, Center for Foreign Policy, Friedrich Ebert Vakfı ve Helenik Avrupa Ve Dış Politika Vakfı ELIAMEP taradından düzenlendi.
Kaynak: Balkan News