Bi’ Dünya Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Emin Öztürk ile İslam coğrafyasıyla ilgili sadece olumlu haberler yapan sitenin kurulma aşamasını, yayın politikasını, Balkanlarla ilgili yapılan yayın ve çalışmaları ve tüm bu süreçte edindiği bilgi, birikim ve tecrübeler hakkında konuştuk. Müslümanlara dair olumlu, güzel ve ilham verici haberlerin konuşulmadığına dikkati çeken Öztürk, “Biz gördüğümüzden ibaretiz. Daha doğrusu bize gösterilenlerden ibaretiz maalesef. Çünkü dış dünyaya dair algımızı oluştururken o zamana kadar duyup gördüklerimiz zihnimizi şekillendiriyor”. dedi.
TİMEBALKAN ÖZEL
- Takipçilerimizin sizi yakından tanıması için kendinizi tanıtır mısınız?
Herhalde en çok zorlandığım soru bu oluyor. Onca yaşanmışlığın ardından insanın kendini tanıtması demek yaşadığınız şeylerden bir kısmını öne çıkararak bir yönünüzü göstermek gibi benim için. Kısaca değinecek olursam, dünyanın her köşesindeki Müslümanları dert edinmiş bir kardeşinizim. Bu derdi somut hale getirmek için de yıllardır gayret sarf ediyorum. Dünyanın farklı ülkelerinde bulundum, yurt içinde ve yurt dışında projeler yaptım ve konferanslar verdim. Son zamanlarda ise ilgimi daha çok Bi’ Dünya Haber’e verdim denebilir.“
- Bi’Dünya Haber” haber sitesini kurma fikri nasıl gelişti, siteyi kurma aşamasını anlatır mısınız?
Az önce de değindiğim gibi yurt içinde ve dışında çok farklı tecrübeler edindim. Bunların hepsi sizi belirli bir noktaya getiriyor ve yetiştiriyor. Yeni şeylere şahit oluyorsunuz olunca da insan kendisine şu soruyu soruyor. “Allahu Teâlâ beni buna şahit kıldıysa boşuna değildir. Bu konuda benden aktif olarak bir şey yapmamı bekliyor. O zaman ne yapabilirim?” Bi’ Dünya Haber de bu tarz bir sorgunun eseri aslında. Zamanında şöyle bir şey dikkatimi çekmişti. Medyada yer alan haberlerin etkisiyle bugün “ümmet” dediğimiz zaman maalesef insanların aklına daha çok kriz bölgeleri geliyor. Kan, vahşet, zulüm ve göz yaşından ibaret ümmet anlayışına sahibiz.
Ümmet denince neden aklımıza dünyanın her köşesindeki Müslüman kardeşlerimiz gelmiyor, neden Müslümanlara dair olumlu, güzel ve ilham verici haberleri hiç konuşmuyoruz diye bir serzenişim vardı. Ardından iş başa düştü diyerek yola çıktım ve Bi’ Dünya Haber platformunu kurdum.
- Dünya genelinde Müslümanların neler yaptıklarını okuyuculara sunduğunuz haber sitesinde nasıl bir yayın politikası izliyorsunuz, sitenizde hangi başlıklarda içerikler var?
Yayın politikamız prensip olarak iyiden ve güzelden yana tavır almak üzerine kurulu. Bizi bölen ayrıştıran konuları bir kenara bırakıp bizi bir araya getiren, birleştiren konulara odaklanmaya çalışıyoruz. Sitemizde hiçbir şekilde kan, vahşet, zulüm, ölüm haberi göremezsiniz. Siyasi haberlere veya gündelik kaygılarla hazırlanmış yalan içeriklere rastlayamazsınız. Onun yerine birinin güzel bir işini görüp “ben de bundan ilham almalıyım” dedirtecek tarzda yahut “dünyada ne kadar güzel insanlar varmış” diyeceğiniz haberler görebilirsiniz. Sitede 100’den fazla ülkeden 30’u aşkın konuda 1.000 civarı haber ve içerik var. Tüm bunları da sitede kolayca ulaşabilsin diye açık ve net bir tasarım ile sunmaya çalıştık. Yani hangi kıtayı, ülkeyi veya konuyu merak ediyorsanız kolayca bulabilirsiniz.
- Yakın zamanda Balkan ülkelerine de gelip konferanslar verdiniz. Konferanslar nasıl geçti? Ne gibi dönüşler aldınız?
Elhamdülillah, beklediğimden güzel bir ilgi oldu. Dinlemeye gelen kitledeki çeşitlilik de hoşuma gitti. 15 yaşında bir lise öğrencisi de vardı 50 yaşında birisi de. Aynı şekilde öğrencileri de gördüm üniversitede öğretim görevlisi olan hocalarımızı da. Özetle her açıdan birbirinden farklı bir kitleye hitap etmek benim için de anlamlı oldu. Çünkü bu durum mesajınızın kuşatıcılığına delalet ediyor. Yani hangi yaş grubundan hangi meslekten olursa olsun mesajınız birilerine ulaşıyor ve etkili oluyor. Mesela bir örnek vereyim. Üsküp’teki konferans sonrası katılımcılardan biri söz alıp şunları söyledi. “Şu ana kadar anlattığınız şeyleri daha önce hiçbir yerde duymamıştım. Çevremde, evde, okulda her yerde bu güzellikleri anlatmak istiyorum. Anlattıklarınız bana ilham kaynağı oldu. İnşallah ben de sizler gibi güzel işler yapabilirim.” Bu tarz mesajları Balkanlar’da da almış olmak beni çok mutlu etti. Bu olaya dair bir başka detay daha var. Sonradan öğrendim ki, bu kardeşimiz Türkçeyi internetten kendi gayretleri ile öğrenmiş ve yaklaşık 40 km öteden gelmiş beni dinlemeye. Böyle şeylere şahit oldukça insan yapması gerekenin ne kadar çok ama imkanının, gücünün ne kadar sınırlı olduğunu bir kez daha anlıyor. Sürekli yolda olmaktan başka seçeneğimiz yok sanırım.
- Haber sitesi dışında şahsi olarak Müslümanların yaşadığı ülkelerle ilgili “…. Yaşam” konulu yayınlar yapıyorsunuz. Söz konusu yayınlar hakkında bilgi verir misiniz?
Tabi ki. Aslında bu yaptığım canlı yayınlar Bi’ Dünya Haber’de yapmak istediklerimi tamamlayıcı olarak görülebilir. Bugün herhangi bir konu üzerinde konuşmak istiyorsak bunun sağlam bir bilgi zemininde olması gerekiyor. Bu bilgi zeminini tesis edebilmek amacıyla her perşembe Türkiye saatiyle 21.00’da Mavera TV Youtube kanalında canlı yayın yapıyorum. Her programda yeni bir ülkeyi farklı konuklarla birlikte ele alıyoruz. Hem o ülkeyi ve o ülkedeki yaşamı her yönüyle konuşuyoruz hem de o ülkede yaşayan Müslümanların dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırıyoruz. Konukları seçerken de o ülkeyi bize en iyi şekilde anlatabilecek kişileri önceliyorum, bazen bu kişiler o ülkede yaşayan bir diplomat oluyor bazen ise o ülkede yaşayan, o ülkeyi iyi bilen, oradaki sivil toplum kuruluşlarında önemli işler yapan kişiler oluyor. Mavera TV kanalında neredeyse her gün farklı moderatörler çeşitli konularda canlı yayın yapıyor. O açıdan benim programların dışında da çok güzel ve istifade edilecek videolar bulmak mümkün. İlgisi olanlar için ek bilgi olarak bunu da paylaşmış olayım.
- Farklı ülkelerle ilgili yaptığınız yayıncılık ile edindiğiniz bilgi, birikim ve tecrübeden yola çıkarak Balkanlarda yaşayan Türk ve Müslüman gençlere hangi önerilerde bulunursunuz? Teknolojinin hüküm sürdüğü sanal dünya çağında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Önerilere geçmeden önce bir durum tespiti yapıp şunu kabul etmemiz lazım. Biz gördüğümüzden ibaretiz. Daha doğrusu bize gösterilenlerden ibaretiz maalesef. Çünkü dış dünyaya dair algımızı oluştururken o zamana kadar duyup gördüklerimiz zihnimizi şekillendiriyor. Sözgelimi herhangi bir konuda bir araştırma yapacak olsak ve “X konusunda görüşünüz nedir? diye sorsak yanıt veren kişiler o güne kadar bildikleri üzerinden soruyu cevaplayacak. O zaman mesele şurada düğümleniyor: “Benim bildiklerim gerçek resme ne kadar yakın?” Bunun yolu da çok okumaktan ve araştırmaktan, her gördüğüne hemen inanmamaktan, bolca kıyas yapmaktan geçiyor. Aksi takdirde çok rahat bir şekilde manipüle edilebilir hale geliyorsunuz.
Aslında sanal dünya adından da anlaşılacağı gibi “sanal” bir dünya, birilerinin kurgularına gerçek diye inanmak zorunda kaldığımız bir düzlemden bahsediyoruz. O sebeple teenni ile hareket etmeyi alışkanlık edinmeliyiz. Ayrıca buradaki bulunuşumuzu da bir şekilde anlamlandırıp, tüm bu mecraları iyiye güzele araç kılabilmeyi öğrenmeliyiz.
- Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Dünyada çok güzel şeyler oluyor ama maalesef bunları pek konuşmuyor ve çevremize yaymıyoruz. Her birimiz kendimize iyiliği ve güzelliği yaymayı misyon edinmeliyiz. Kötü haberlerin insan üzerindeki zararlı etkisi üzerine onlarca şey söylenebilir ama bunu konuşmak bile aynı döngüye sokabilir bizi. Biz iyiden ve güzelden yana tavır almalıyız. Bu nasıl olur? Eğer mümkünse yeni bir işe öncülük ederek yani o güzel işin bizzat aktörü olarak, değilse yapılan güzel işlerin bir ucundan tutup destek vererek, hiçbiri mümkün değilse en azından başkasıyla paylaşarak kendimize düşeni yapabiliriz. Kim bilir belki bizim tek bir paylaşımımız bir başkasında nice kıvılcımların çakmasına vesile olacaktır. Bu güzel haberleri yaygınlaştırmak ve bir farkındalık oluşturmak isteyenler ile birlikte bir “İyilik Elçileri” ekibini kurduk. Kapımız herkese açık, katılmak isteyenler için bir tık uzaktayız. Time Balkan olarak yaptığınız tüm güzel ve anlamlı işler için ve bu röportaj teklifi için bir kardeşiniz olarak hassaten teşekkür etmek istiyorum.
Bi’ Dünya Haber Sitesi’nde yeni çıkan güzel haberleri alabilmek için bu numaraya mesaj atabilirsiniz:
https://api.whatsapp.com/message/WWOX7XRTKUJAI1?autoload=1&app_absent=0