Binlerce Sırp, Novi Sad’daki tren istasyonunda 14 kişinin hayatını kaybettiği olayı protesto etti

Salı akşamı Sırbistan’ın ikinci büyük şehri ve bölgesel başkentinde, bir tren istasyonunun çatısının çökmesi sonucu 14 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından toplanan göstericiler yetkililerden hesap vermelerini talep etti.

Sırbistan’ın ikinci büyük şehri Novi Sad’ın merkezinde Salı günü toplanan binlerce kişi, geçen hafta tren istasyonundaki beton tentenin çökmesi sonucu 14 kişinin ölümüne yol açan olaya tepki gösterdi.

Bazı protestocular belediye binasına işaret fişeği, kırmızı boya ve atık su atarken, insanların çoğunluğu şiddet olaylarına katılmadı. Polis göz yaşartıcı gazla eylemcilere karşılık verdi ve zımni bir kısasa kısas yaşandı ancak salı gecesi itibariyle herhangi bir tutuklama yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

Protestocular Novi Sad’ın merkezindeki binayı kuşatırken, eylemi düzenleyenlerin sakin olma çağrılarına rağmen bir grup genç camları kırdı, binaya taş ve diğer parçaları fırlattı. Binanın içine özel polis birlikleri konuşlandırıldı.

Maske takan daha öfkeli protestoculardan oluşan daha küçük bir grup binaya girmeye ve tren istasyonundaki çatının çökmesinden sorumlu olanların adalet önüne çıkarılması taleplerini iletti.

‘İnsanlar öfkeli’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić salı gecesi halka seslenerek polisin “itidal gösterdiğini” ancak aynı zamanda “korkunç, şiddet içeren protestoların devam ettiğini” belirterek uyarıda bulundu.

Vučić X’te yaptığı açıklamada, “Sırbistan halkı lütfen şiddete izin verildiğini düşünmesin” dedi ve ekledi: “Olaylara karışan herkes cezalandırılacaktır.”

Eylemleri düzenleyenler Voyvodina eyalet başkentinin belediye binasına girmek ve taleplerini iletmek istediklerini belirtti.

Muhalif bir aktivist olan Miran Pogačar, “Bir cam pencere onarılabilir ama 14 hayatı geri getiremeyiz. İnsanlar öfkeli. Sırbistan buna izin vermeyecektir.”

Muhalif siyasetçi Bojan Pajtić ise şiddet ve olayların provokatörler tarafından kasıtlı olarak körüklendiğine inandığını söyledi.

Binlerce kişi ilk olarak geçtiğimiz cuma günü meydana gelen ölümcül dış çatı çökmesi nedeniyle aralarında Vučić ve Novi Sad’ın eski belediye başkanlarından Başbakan Milos Vučević’in de bulunduğu üst düzey yetkililerin istifa etmesi talebiyle şehrin sokaklarında yürüyüşe geçti.

Protestocular ilk olarak tren istasyonunun dışında toplandı ve burada organizatörlerin isimlerini okuduğu kurbanlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Kalabalık “çete tutuklansın” ve “hırsızlar” sloganları atarak karşılık verdi.

Protesto barışçıl bir şekilde başladı, ancak daha sonra bazı göstericiler Vučić’in iktidardaki partisinin genel merkezine plastik şişe ve tuğla fırlattı ve Sırbistan cumhurbaşkanı ve başbakanının posterlerine kırmızı boya sıkarak ellerinde kan olduğu mesajını verdi.

Bu hafta başında Sırbistan cumhurbaşkanı, gelecek yılın başlarında bir erken cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlemek amacıyla, ülke parlamentosuna, geleceğinin bir referandumla belirlenmesini sağlayacak bir teklif sunmayı düşündüğünü söyledi.

Yenileme çalışmalarına ilişkin şüpheler sürüyor

Sırbistan hükümetini eleştirenler, bu felaketi yaygın yolsuzluğa, şeffaflık eksikliğine ve Çin devlet şirketleriyle yapılan daha geniş bir demiryolu anlaşmasının parçası olan istasyon binasının yenilenmesi sırasındaki özensiz çalışmaya bağladılar.

Geçtiğimiz cuma günü meydana gelen kaza hiçbir uyarı yapılmadan gerçekleşti. Güvenlik kamerası görüntüleri, istasyon binasının dış duvarındaki devasa çatının, aşağıda banklarda oturan ya da içeri girip çıkan insanların üzerine çöktüğünü gösterdi.

Yetkililer tam hesap verebilirlik sözü verdi ve baskılar karşısında Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Goran Vesić salı günü istifasını sundu.

Savcılar, Vesić de dahil olmak üzere 40’tan fazla kişinin olayla ilgili soruşturma kapsamında sorgulandığını açıkladı. Ancak Sırbistan’da pek çok kişi, yargı sistemi ve polis “iktidarın” kontrolündeyken adaletin yerini bulacağından şüphe duyuyor.

Salı günkü protestonun arkasındaki muhalefet partileri de Vučević’in istifasını ve olaya karışan tüm şirket ve kişilerin listelendiği belgelerin kamuoyuna açıklanmasını talep ettiklerini söyledi.

Ölenler arasında aralarında altı yaşında bir çocuğun da bulunduğu çok sayıda çocuk bulunuyor. Çatı çökmesi sonucu yaralananların durumu salı günü de ciddiyetini korurken, yerel medya kurbanlardan birinin her iki bacağının da kesildiğini bildirdi.

Tren istasyonu son yıllarda iki kez yenilenmişti. Yetkililer, çatının yenileme çalışmalarının bir parçası olmadığında ısrar ederek, çökme nedeninin bu olmadığını öne sürdüler ancak neden dahil edilmediğine dair bir açıklama yapmadılar.

Öte yandan inşaat uzmanları, tentenin büyük olasılıkla yenilendiğini belirterek öne çıktılar.

Tren istasyonunun 2023 yılına kadar yeniden inşası çalışmalarında süpervizör olarak görev yapan jeolog ve mühendis Zoran Đajić yerel basına verdiği demeçte, “Çatı üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı doğru değil, çünkü olaydan sonra camla kaplanmıştı,” dedi.

Novi Sad tren istasyonu ilk olarak 1964 yılında inşa edilmişti. Yenilenen istasyon iki yıl önce Vučić ve müttefiki Macaristan Başbakanı Viktor Orbán tarafından Belgrad ve Budapeşte arasında planlanan hızlı tren hattı için önemli bir durak olarak açıldı.






euronews

Read Previous

AB’den Kosova’ya çağrı

Read Next

Bulgaristan Cumhurbaşkanı yeni Halk Meclisini 11 Kasım’da toplayacak