Batı Trakya Gümülcine’de bulunan Osmanlı yadigârı İdadiye Türk Azınlık Okulu (1883) öğrencileri, Yunanistan’da bulunan Amerikan Koleji’nin düzenlediği Dünya Robotik Olimpiyatları’ndan başarılı bir sonuç ile dönmüştü. SavunmaTR konu ile ilgili öğretmen Elif Molla ve Okul Aile Birliği Başkanı İsmail Dikili’ye ulaştı.
“İmkân sağlandığı takdirde çocuklarımızın çok büyük başarılara imza atabileceğini düşünüyorum.”
Bilgisayar Öğretmeni Elif Molla Trakya Üniversitesi mezunu ve aslen Batı Trakyalı… Yunanistan’ın Batı Trakya’da yaşayan Türklerin eğitim hakkına da kısıtlamalar getirmesinden dolayı özel öğretmen olarak haftasonları Gümülcine’de çocuklara bilgisayar dersleri veriyor.
“Bu deneyim benim için de bir ilkti. Çok kısa bir sürede büyük bir başarıya ulaştık. Dünya Robotik Olimpiyatları’na bu sene biz ilk defa katıldık. Çocuklar için de benim için de bir ilk yani. Çok mutluyum ve gurur duyuyorum.
Projeyi ikiye ayırmak gerekirse, 1, 2 ve 3. sınıfta bulunan öğrencilerimizle kodlama yaparak animasyon oluşturduk. Konusu, ‘Hayalimdeki Yaz Tatili’ idi. katıldığımız diğer yarışmanın teması ise Arşimet ve Da Vinci idi. O projede ise bir kanal robotiği yaptık. Şöyle ki projemiz, bir geminin geçebilmesi için açılıp, kapanan bir kanaldı. Scratch yarışmalarına önümüzdeki sene aynı şekilde üst veya alt sınıflar ile mutlaka katılacağız. Bu şekilde başka yarışmalara da katılmayı düşünüyoruz. Çünkü çok kısa bir sürede hazırlandık bu yarışmaya… Çok ani bir şekilde gelişti. İsmail Bey’in de dediği gibi legokitlerle uzaktan eğitim çok mümkün olmuyor maalesef. Çok az bir ders saatinde bunları yapıp yarışmaya katıldık. Yani seneye inşallah vaktimiz olursa daha büyük yarışmalara ve daha iyi yerlere gelmeyi düşünüyoruz.
İmkân sağlandığı takdirde çocuklarımızın çok büyük başarılara imza atabileceğini düşünüyorum. Tabii önümüzde engeller var imkânlar kısıtlı. Okullarımızda bilgisayar dersi yok. Bu genel olarak Yunanistan ile alakalı bir durum. Teknoloji çağında yaşıyoruz bu çocuklar için gerekli bir şey. Bu dersler çocuklar için mecburi hale gelmelidir. Yani imkan sağlanırsa, engel olunmazsa çocuklara, çok iyi yerlere gelinebilir. Yazılımlar olsun, robotlar olsun. Çocuklarımız bunları yapabilecek potansiyeldeler. Çocuklarımız robotikleri tamamen kendileri tasarladılar. Ben bir gösteriyorsam, onlar üç yapıyorlar. Çocuklarımıza engel olunmamalı biz bunu başardık. Ancak diğer okullara da bu imkanlar sunulmalı. Yani ne kadar çok imkanımız olursa o kadar çok başarımız olur.”
“Laboratuvar istediğimizde bizden Türkçe derslerini azaltmamız isteniyor!”
Batı Trakya’daki tüm Türk çocuklarının velileri adına SavunmaTR’ye konuşan Okul Aile Birliği Başkanı İsmail Dikili, Türk azınlık okullarında laboratuvar dersi görmek istediklerinin Yunanistan idaresine ilettiklerinde ‘Türkçe derslerinin azaltılmasının’ kendilerinden istendiğini belirtti.
“Bu yarışmayı ikiye bölmek gerekiyor. 1, 2, 3. sınıflar ve 4, 5, 6. sınıflar olarak… 1, 2 ve 3. sınıflar farklı bir proje ile yarıştılar ve ilk 50’ye girdiler. Diğer yarışmaya 4.5.6 sınıfların kategorisinden sadece 4. Sınıflardan oluşturduğumuz takım ile katılabildik. 5. ve 6. Sınıfı yarışmaya yetiştiremedik, 6. sınıflar aynı zamanda mezuniyete hazırlanmaktaydılar ve çok yoğunduk. Çok az zaman vardı. Bu yarışma Yunanistan’da 7. Kez yapılıyor. Biz ilk defa katıldık. Yani ortada iki farklı başarı var.
Öncelikle bizim Türk azınlık okullarımızda bilgisayar dersi ve bilgisayar dersine ait laboratuvarlar yok. Bu başlı başına bir çifte standarttır zaten. Biz bilgisayar derslerini, laboratuvarlarını okullarımızda görmek istediğimizde, bizden Türkçe derslerini azaltmamız isteniyor. Tabi ki biz bunu kabul etmiyoruz. Burada bize yapılan bir dayatma var. Azınlık okullarında bu dayatmalardan dolayı -bilgisayar dersi gibi- birçok ders müfredata eklenemiyor. 2021 yılında bilgisayar teknoloji derslerinin bir okulda verilmemesi gayet tabii çifte standardın olduğunun ispatıdır. Bu olanlardan sonra, okulumuzda bulunan ‘Okul Aile Birliği’ odamızı bilgisayar laboratuvarına dönüştürme kararı aldık. Bu dersler için gerekli olan bilgisayarları ve materyalleri gönüllülerin ve sponsorların desteğiyle oluşturduğumuz Okul Aile Birliği kasasından harcadığımız paralar ile temin ettik. Aynı zamanda projemizde kullandığımız legokitleri ve robotik kitleri yine o paralar ile ve sponsorlarımızın hediyeleriyle/destekleriyle temin ettik. Hikayemize böyle başlamış olduk. Biz, bu nesile treni kaçırtmamaya karar verdik. Bu saatten sonra kötü bir yerde olmamak lazım. Çünkü çıta yükseldi. Daha çok çalışmamız lazım.
Bu noktada Türkiye’den destek almak konusunda çok umutluyum. Zaten biz daha çok yeniyiz. Pandemiden dolayı da okullar sürekli aksadı uzaktan eğitimde de bunları yapamıyoruz. Çünkü kolay yapılacak şeyler değil. Yarışmaya hazırlanmaları açısından çocuklardan sadece animasyon videolarını evde yapıp bize göndermelerini isteyebildik. Bunun dışında, robotik derslerinde okulların kapalı olmasından dolayı maalesef istediğimiz gibi çalışamadık. Pandemi de bizim için bir olumsuzluktu.
Karşılaştığımız zorluklar, kendi insanlarımızdan gelmese inanın hiç yüreğim yanmayacak. Maalesef engeller ilk önce kendi insanlarımızdan gelmeye başlıyor. Sonra karşı taraftan geliyor. Bizim öncelikle bunu çözmemiz lazım. Maalesef kraldan çok kralcılar var içimizde. İnanın biz bu robotik kodlama derslerini cumartesi günü yapıyoruz. Aynı zamanda cumartesi günleri satranç derslerimiz de var. Bu da dışarıdan gelen öğretmen ile oluyor. Her cuma günü bize engel çıkarttılar. FETÖ’cüler ile ayrı uğraşıyoruz, Yunanistan’ın devlet memurları ile ayrı uğraşıyoruz. Bunun dışında cahil kesim ile de uğraşıyoruz. Cahil derken okumamış anlamında değil. Cahil kesimden kastım; bilinçsiz bir şekilde, gaflet içerisinde bize engel olmaya çalışan kesimi kastediyorum. Bunlarla da ayrıca uğraşıyoruz. Ama bizim niyetimiz bir şeyleri başarmak, bu çocuklara sınıf atlatmak yönündedir. O yüzden biz bunları hiçbir yerde dile getirmemeye karar verdik. Çünkü bu onlara prim vermekten başka bir şey olmuyor. Biz bundan sonra onları eze eze hedeflerimize doğru yürüyeceğiz. İnşallah pandemi de ortadan kalkarsa, seneye muhteşem planlarımız var. Çocuklar eğitimine birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar – bizde ilkokul birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar- devam ettiği sürece ben inanıyorum ki bu çocuklar yapay zeka yazılımı yapabilecek donanıma gelecekler. Bu çocukları Amerika’nın açmış olduğu kanala atmayalım. Bizim en büyük engelimiz, eksikliğimiz özgüvenimizin olmamasıydı. Özgüvenimiz de yerine geldi. ‘Bizim çocuklardan bir şey olmaz’, ‘Bizim çocuklar başaramaz’, ‘On dönüm- yirmi dönüm tarla alayım da orada uğraşsın dursun’ gibi bir düşünce vardı. Biz bu düşünceyi kırdık.
Anavatana selamlarımızı gönderelim ve biz az söyleyelim siz çok anlayın. Biz burasının bekçisiyiz, bekliyoruz. İnşallah seneye çok başarılı bir yıl olur. Aslında biz bu işin içine bütün okullarımızı çekersek asıl o zaman başarılı oluruz. Örneğin bizim okulumuzda matematikte, robotik kodlamada, logaritma dalında yüzde otuz değerimiz varsa, biz bu yüzde otuzu diğer okullardan da alırsak bu sefer çoğalırız.”
savunma.tr