İskeçe’de devlet ilkokullarında okutulan Yunanca ders kitaplarının Azınlık İlkokullarında da okutulması için velilerin talebi doğrultusunda gerçekleştirilen eylem ve sonrasında Eğitim Bakanlığı ile oluşturulan diyalog ortamı çerçevesinde yapılan görüşmeler neticesinde, Azınlık ilkokullarındaki Yunanca müfredat için çalışma komisyonu oluşturuldu. Bu gelişmeden bir gün sonra da Yunanca ders kitapları ile ilgili genelge okullara ulaştı. Genelgenin okullara ulaşmasından bir gün sonra da okullara kitaplar gelmeye başladı.
ÇALIŞMA KOMİSYONU OLUŞTURULDU
Eğitim Bakanı Kostas Gavroğlu’nun girişimi ile Batı Trakya’daki Azınlık İlkokullarındaki Yunanca müfredatla ilgili çalışma yapacak komisyon oluşturuldu. Komisyon üç kişiden oluşuyor.
Söz konusu komisyon Trakya Dimokritos Üniversitesi Rektör Yardımcısı Zoi Gavrilidu, Eğitim Politikaları Enstitüsü Başkanı Gerasimos Kuzelis ve Eğitim Bakanlığı’nın azınlık eğitiminden sorumlu sekreteri Andreas Notaras’dan oluşuyor.
Eğitim Bakanı Gavroğlu’nun kararıyla oluşturulan komisyon, Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarındaki Yunanca müfredat ile ilgili olarak akademik araştırmalar ve çalışmalar yapacak, konunun tüm tarafları ile görüşerek fikirlerini alacak, ders kitaplarını değerlendirecek, kitapların yenilenmesi veya yeniden yazılması veya farklı kitaplar hazırlanmasını masaya yatırıp değerlendirecek. Azınlık okullarındaki Yunanca müfredatla ilgili olarak komisyonun yapacağı çalışmanın rapor haline getirilip Eğitim Bakanlığı’na sunulacağı ifade edildi.
KOMİSYONA AZINLIK MENSUPLARININ DA DAHİL EDİLMESİ BEKLENİYOR
Bakanlık bünyesinde oluşturulan çalışma komisyonuna azınlık üyesi kişilerin de önümüzdeki haftalarda dahil edilmesi bekleniyor.
Hatırlanacağı üzere eğitim yılının başında Yunanca ders kitapları konusunda yaşanan kargaşa sonrasında, azınlık ilkokullarındaki öğrenci velileri Yunanca ders kitaplarının değiştirilmesini ve devlet okullarındaki Yunanca ders kitaplarının azınlık okullarında okutulması talebiyle eylem başlatmıştı. Batı Trakya genelinde 48 azınlık ilkokulunda yapılan eylemden sonra azınlık milletvekillerinin Eğitim Bakanı Kostas Gavroğlu’yla yaptıkları görüşmeden sonra azınlık okullarındaki Yunanca müfredatı ele alacak bir çalışma komisyonu oluşturulması kararlaştırılmıştı. Çalışma komisyonunda azınlık mensubu eğitimcilerin de yer alacağı ifade edilmişti.
GENELGE OKULLARA ULAŞTI
Bakanlık tarafından Azınlık okullarındaki Yunanca müfredat için çalışma yapacak komisyonun 15 Ekim Pazartesi günü açıklanmasından sonra, Azınlık okullarındaki Yunanca ders kitaplarıyla ilgili genelge 16 Ekim Salı günü okullara gönderildi.
Buna göre, devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitapları azınlık okullarında yardımcı materyal olarak kullanılacak.
Eğitim Bakanlığı tarafından, Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarına Yunanca ders kitaplarıyla ilgili olarak açıklayıcı genelge gönderildi. Genelgeye göre, öğretmenler devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitaplarını yardımcı materyal olarak kullanabilecek.
Eğitim Bakanlığı’nın genelgesinde, öğretmenlerin uygun gördüğü miktarda kitap (sınıf başına bir kitaptan, öğrenci başına bir kitaba kadar) talep edeceği bildirildi. Bunun kararını ise her öğretmen sınıfın durumunu değerlendirerek kendisi verecek. Her okul kendi kitap ihtiyaçlarını basit bir tutanakla tespit edip ders kitaplarını temin edilebilecek.
Bakanlığın konuyla ilgili genelgesinde kitap sıkıntısı olmadığı ve yeterli sayıda kitabın mevcut olduğu vurgulandı.
KİTAPLAR OKULLARA GELMEYE BAŞLADI
Öğrenci velilerinin haklı talebi, yapılan demokratik eylem, sürdürülen yapıcı diyalog neticesinde okullara ulaşan genelge ile Azınlık İlkokullarına da kitaplar gelmeye başladı. 17 Ekim Çarşamba günü İskeçe Merkez Azınlık İlkokuluna devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitaplarının geldiği gözlemlendi.
Söz konusu kitaplar her ne kadar yardımcı kitaplar olarak kullanılacak olsa da bu konuda öğretmenlere bir sınırlama getirilmiyor. Yunanca müfredatı öğretmenleri bu kitapları uygun gördükleri düzeyde kullanabilecekler.
Yunanca ders kitapları ile ilgili haklı taleplerini dile getiren veliler gelinen noktada bugüne kadar söylenenlerin adım adım uygulanmasından duydukları memnuniyeti ifade ediyorlar.
Batı Trakya Türk Azınlık mensupları farklı hususlarda da devletin aynı yaklaşım ile azınlık ile diyalog kurmasını arzuluyor. Kitap örneğinde olduğu gibi devlet ile azınlık arasında kurulacak samimi diyaloglar ve atılacak yapıcı adımlar neticesinde bir çok azınlık meselesine kalıcı çözümlerin bulunabileceği öngörülüyor.
milletgazetesi.gr