Sakız Adası, Teselya, Makedonya, Trakya ve Doğu Girit su sıkıntısı ve kuraklıkla karşı karşıya.
Ülkenin birçok bölgesi susuzluk nedeniyle uyarı sinyalleri veriyor. Teselya’da üreticiler, Plastira Gölü’ndeki su seviyesinin çok düşük seviyelerde kalmasıyla sulama sezonu öncesinde umutsuzluğa kapılırken, bu yıl özellikle yazın içme suyunun yetersiz kalması korkusuyla önlemlerin alındığı Sakız Adası’nı zor günler bekliyor.
2022’de Avrupa’da hüküm süren benzeri görülmemiş kuraklığın ardından, Eurasia Group’un geçtiğimiz günlerde 2023’te ekonomi için en büyük riskin temiz içme suyu sıkıntısı olacağı uyarısında bulunmuştu.
GÖLLERDEKİ SULAR AZALIYOR
Uzmanların görüşüne göre bu yıl en ciddi su sorunu Tesalya bölgesinde yaşanacak.
Ocak ayı sonunda yapılan ölçümlerde Plastira Gölü’nün su seviyesi geçen yıla göre 1,80 metre azalma gösterdi. Ulusal Gözlemevi’nin verilerine göre bölgede Ocak ayının sonundan Şubat ayının sonuna kadar Ulusal hiç yağmur yağmadı. Mart ayının ilk günlerindeki yağışlar ise su seviyesindeki tabloyu değiştiremedi.
Tesalya ovasının sulama ihtiyaçlarını da karşılayan Plastira Gölü’ndeki su seviyesinin azlığı, yağmurun yağmaması, sonbaharda ekin eken çiftçileri kara kara düşündürüyor.
Bölgede buğday ve arpa yetiştiren çiftçilerin de susuzluk ve yağmursuzluk nedeniyle karamsar olduğu gözlendi.
Bölge ile ilgili yapılan bilimsel araştırmaya göre, Tesalya’nın engebeli bölgelerindeki arazinin yaklaşık %24’ü erozyon nedeniyle ve %7’si tuzlanma nedeniyle 2050 yılına kadar tarıma uygun olmayacağı yönünde sonuçlara ulaşıldı.
Araştırmaya katılan Ziraat Üniversitesi eski rektörü ve akademisyen Andreas I. Karamanos geçtiğimiz günlerde “Toprak kaybının kaçınılmaz olarak genel tarımsal üretim üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır” dediği hatırlatıldı.
BATI TRAKYA’DA KURAKLIK
Makedonya ve Trakya da şiddetli kuraklık yaşanıyor. Kuzey Yunanistan’da Ekim ayından bugüne kadar mevsim normallerinin çok üstünde sıcaklıklar kaydedildi. Öte yandan bölgedeki ciddi yağış eksikliği uzmanları tedirgin ediyor.
SU KAYBI BÜYÜK
Kuraklık barajlardaki su rezervlerini önemli ölçüde azalttığı için Doğu Girit’te de sorun yaşanıyor. Son günlerde yağan hızlı yağış toplam su miktarını artırmasına rağmen, yağmurun şiddeti nedeniyle suyun önemli bir kısmı değerlendirilemedi.
ÖNLEMLER ŞART
Yetkililer, su sıkıntısının olduğu bölgelerde, su tüketimini kısıtlama tedbirini gözden geçirdikleri belirtildi.
Elde edilen verilere göre ülke genelindeki su rezervlerinin yüzde 30 civarında olduğu, bu rakamın da normal sayılan yüzde 60-80 oranından çok düşük olduğu belirtildi.
Sakız Adası Belediyesi Su ve Kanalizasyon Şirketi başkanı Vassilis Myriagos, TA NEA’ya şunları söyledi: “Su bulmanın iki yolu var: Birincisi yağmurların yağması, ikincisi de bizim için önlem almamız. Tuzdan arındırma ünitelerini artırdık, kalitesini artırmak için sondaj kuyularından su vereceğiz. Yazın üstesinden geleceğimize inanıyoruz, ancak gelecek yıl ne olacağını bilmiyoruz…”
Kaynak: TA NEA