2023 yılında Kosova’nın kuzeyindeki Banjska köyü yakınlarında yaşanan silahlı saldırı dört kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.
Kosovalı savcılar Çarşamba günü 45 kişi hakkında, geçen yıl silahlı Sırp grup tarafından gerçekleştirilen çatışmayı planlamak ve kışkırtmak suçlamasıyla iddianame hazırladı.
Geçtiğimiz Eylül ayında ülkenin kuzeyindeki Banjska köyünde çıkan çatışmada bir Kosova polisi ve üç Sırp öldürülmüştü. Priştine, Sırbistan’ı olaya karışmakla suçladı ancak Belgrad bunu reddetti.
45 kişi arasında, Sırbistan’ın iktidardaki popülist partisi ve Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bağları olan bir politikacı ve zengin bir işadamı olan Milan Radoicic de bulunuyor.
Savcı Naim Abazi, Radoicic’in grubun lideri olarak görüldüğünü ve “suç faaliyetlerinin koordinasyonunda ve yürütülmesinde önemli bir rol oynadığını” söyledi.
Geçen yıl Sırbistan, Radoicic’i Sırbistan’a geri kaçtıktan sonra suç komplosu, yasa dışı silah ve patlayıcı bulundurma ve kamu güvenliğine karşı ciddi eylemler şüphesiyle kısa bir süre gözaltına aldı. Radoicic daha önce silahlı çatışmaya karışan paramiliter grubun bir parçası olduğunu kabul etmesine rağmen suçlamaları reddetti.
Radoicic ayrıca mali suç faaliyetlerinde bulunduğu iddiasıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere yaptırımları altında bulunuyor. Sırbistan, Radoicic ve grubunun kendi başlarına hareket ettiklerini belirtti.45 kişi anayasal düzeni ihlal, terör faaliyetleri, terörizmi finanse etme ve kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya. Bu suçlamalar en fazla müebbet hapis cezasını gerektiriyor.
Abazi, davayı “şimdiye kadar sahip oldukları en karmaşık dava” olarak nitelendirerek, “güçlü suçlamaları” oluşturmak için uluslararası kurumlar, Brüksel ve Washington ile yakın iş birliği yaptıklarını sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği (AB) ve ABD’li yetkililer, Sırbistan’dan failleri adalet önüne çıkarmasını talep etti.
Brüksel ve Washington, Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin geçen yıl Şubat ve Mart aylarında vardıkları anlaşmaların uygulanması için her iki tarafa da baskı yapıyor.
Bu anlaşmalar arasında Kosova’nın Sırpların çoğunlukta olduğu belediyelerden oluşan bir Sırp Belediyeler Topluluğu kurma taahhüdü de yer alıyor.
Kosova, 1999 yılında NATO’nun 78 gün süren bombardıman harekâtı sonucunda Belgrad hükümeti güçleri ile Kosova’daki etnik Arnavut ayrılıkçılar arasında çıkan ve çoğunluğu etnik Arnavutlardan oluşan yaklaşık 13,000 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya kadar bir Sırp vilayetiydi. Aradan geçen sürede BM himayesine giren Kosova, 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti ve bu hareket AB üyesi ülkelerin çoğu, ABD ve İngiltere tarafından tanınırken Sırbistan tarafından tanınmadı.
Kaynak: tr.euronews