İstanbul’da 2 – 4 Aralık tarihlerinde Balkan ülkelerinden de katılımın olduğu“ Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi” düzenlendi.
Sağlık Mensupları Dayanışma, Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık-Der) tarafından, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekleriyle dünyanın dört bir yanından Müslüman sağlık kuruluşlarını bir araya getirmek amacıyla “Dünya Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi” düzenlendi. Kongreye Makedonya’dan Dr. Hüsnü İsmaili, Dr. Hayrettin Kamilovski ve Dr. Hüsniye Emin, Kosova’dan Dr. İdriz Mumcu, Fatos Şukriu, Dr. Osman Juri ve Haşim Morina, Bulgaristan’dan Dr. Akif Şaban ve Dr. Nadejda Hacieva, Preşova bölgesinden ise “Vadinin Doktorları” derneğinden üyeler katılım sağladı.
Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de gerçekleşen kongrenin açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, kongrenin Müslüman ülkelerin sağlıktaki iş birliği kongresi olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin 15 Temmuz’da çok önemli bir hadiseyi atlattığını anlattı. 15 Temmuz darbe girişimine değinen Gümüş, Türkiye’nin ilerlemesine ve gelişmesine devam ettiğini söyledi. Aynı olayların bütün İslam ülkelerinde benzeri olduğunu vurgulayan Gümüş, aynı tiyatro ve senaryoların uygulandığını, o ülkelerin de olayların üstesinden gelip halkın hizmetine devam edeceklerini söyledi.
Gümüş, şunları kaydetti: “Ülkemizde şu anda 3 milyona yakın Suriyeli misafirimiz var. Bu misafirlerimize 20 milyon poliklinik hizmeti verdik. 900 bin kişi yatarak tedavi oldu. 850 bin ameliyat yaptık. 177 bin doğum yapmışız. Bizde ne varsa aynı hizmeti Suriyeli sığınmacılara uyguluyoruz. Ne Avrupa Birliği ne de Dünya Sağlık Örgütü arayıp sormuyor. Bu ülkenin 80 milyon evladı ile misafirlerimize kucak açtık, hizmetlerimiz devam edecek. Suriyeli misafirlerimize Göçmen Sağlık Merkezi kuruyoruz. Şu ana kadar da 85 tane Göçmen Sağlık Merkezi kurduk. 2017 yılında da 500 tane Suriyelilere Göçmen Sağlık Merkezi kuracağız. Niçin? Kendi dillerinde konuşan Suriyeli doktor ve hemşireler burada çalışıp, hizmetlerini burada görecek. 700 Suriyeli hekim ve hemşire Türk Kızılayı bünyesinde buralarda sağlık hizmeti sunacaklar.”
Sağlık-Der Başkanı Kasım Sezen de, Türkiye’nin son 15 yılda sağlıkta çağ atladığını söyledi. Kongrede sağlık sektöründe çağ atladığı deneyimleri paylaşmak istediklerini söyleyen Sezen, şöyle konuştu:
“Bugün dünyada sömürü düzeninin farkındasınız. İnşallah bu bir başlangıç ve cihattır. Rahmetli Necmettin Erbakan’ın söylediği gibi, ‘İslam Birleşmiş Milletleri, İslam Ordusu’ bunların hepsi gerçekleşir. İnşallah bugün burada Dünya İslam Sağlık Birliğini de kuracağız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da, bütün gücüyle feryat ediyor, Birleşmiş Milletler’e karşı. İnşallah bu kongremiz hayırlara ve ümmetin dirilişine vesile olur.”
Kongrede paneller, konferanslar ve grup çalışmaları ile İslam coğrafyasının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Dünyanın dört bir yanından Müslüman Sağlık Kuruluşlarını bir araya getiren bu kongre ile “Dünya İslam Sağlık Birliği” kuruldu. 4 Aralık’ta sona eren kongreye, 73 ülkeden sivil toplum kuruluşu, sağlık sektörü temsilcileri ve üyelerinin bulunduğu 150 katılımcı yer aldı.
TIMEBALKAN’a özel açıklamalarda bulunan Sağlık – Der Başkanı Dr. Kasım Sezen dernek hakkında bilgi vererek “Sağlık – Der, rahmetli Erbakan hocamızın 1991 yılında Türkiye’de bütün sektörlerde İslami uyanışı sağlamak için kurduğu derneklerden biridir” dedi.
25 yıldır bu alanda çalıştığını belirten Dr. Sezen Sağlık – Der olarak, Tıp talebeleriyle ilgilendiklerini, yurtdışında sağlık yardımları yaptıklarını, “Paramedikal” isimli bir tıp dergisi çıkardıklarını ve en önemlisi de Türkiye’de sağlıkla ilgili politikalar ürettiklerini söyledi. Bugün Türkiye’de uygulanan sağlık politikalarının Sağlık Der’in politikaları olduğunun altını çizen Dr. Kasım Sezen, “Türkiye gerçekten sağlık alanında çağ atlamıştır. Biz bu başarıyı dünyaya taşımak istiyoruz. Türkiye bu panelde yurtdışına giden yardımlar, mülteci meselesi gibi konularda iyi bir örnek olarak gösterildi. Gelecekte de çok daha güzel şeyler olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kongrede alınan kararla kurulan “Dünya Müslüman Sağlık Birliği” hakkında da bilgi veren Sağlık – Der Başkanı, kurulan yeni birlikle, acil yardımların organizasyonu, Müslüman ülkelerde sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerini geliştirmek, Müslüman ülkelerde sağlık alanında öğrenci değişimi programlarını hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Balkanlarda doktor arkadaşlarla, sağlıkçılarla konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Dr. Sezen, “Biz balkanların yanında olmaya çalışıyoruz. Balkanlardaki doktorların Türkiye’ye gelip uzmanlık yapmaları, öğrencilerin tıp okuması ve döndüklerinde denkliklerinin sayılması gibi konuları önemsiyoruz. Bunlar aslında resmi prosedürler” diyerek sözlerini tamamladı.