Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şener Bilal, Timebalkan haber sitesi kapsamında yayınlanan Üsküp’te Ramazan programına konuk oldu.
TİMEBALKAN ÖZEL
Timebalkan haber sitesi kapsamında yayınlanan Üsküp’te Ramazan programına konuk olan Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şener Bilal, Kalkandelen’de Ramazan, Balkanlarda Osmanlı medeniyeti, tarih ve iletişim konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Kalkandelen Müslümanlarının Ramazan’ı Osmanlı Ramazan’ı havasında yaşadıklarını belirten Bilal, ” Osmanlı’nın Ramazan’a hazırlanma geleneği Kalkandelen şehrinde halen tüm hızıyla devam ediyor” dedi. Osmanlı’nın bölgede İslam’ı yaymaya başladığı dönemde en çok önem verdiği şeyin şehirler olduğunu kaydeden Bilal, “Alaca Camii’ni Kalkandelen’den çekerseniz çok büyük bir manevi boşluk oluşur. Alaca Camii’ne baktığınız zaman Osmanlı’nın ne olduğunu anlarsınız” ifadelerini kullandı.
Osmanlı sonrasında bölgede hüküm süren rejimlerin ilk olarak tahakkümüne aldığı disiplinin tarih disiplini olduğunun altını çizen Bilal, “Balkanlardaki tüm milletler kendilerinin Osmanlı olduğunu kabul etmeli. Osmanlı dönemindeki herşeyi biz hep beraber yaptık. Devletin yönetiminde de birçok balkanlı yer aldı” şeklinde konuştu.
Osmanlı’daki yardımlaşmayı diğer devletlerden ayıran özelliğin kurumsallaşma olduğunu söyleyen Bilal, “Osmanlı’da yardımlaşma bireysel bir çabadan ziyade kurumsal bir gayretle vakıflar üzerinden yapılmıştır” diye konuştu.
Yeni yüzyılın insanoğluna sunmuş olduğu olumsuz manada bir takım nimetleri olduğunu ifade eden Bilal, “Yeni yetişen nesiller bir taraftan çok zeki olurken diğer taraftan rasyonel olmuyor. İletişim araçlarını daha çok bilgiye daha hızlı ulaşmak için kullanmalıyız. İletişim teknolojileri bu zamanda bizi gerçeklerden uzaklaştırıyor” açıklamalarında bulundu.