Balkanlar’da Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu Saraybosna’da başladı

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, “3. Uluslararası Balkanlar’da Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu”na ev sahipliği yapıyor.

Türkiye Maarif Vakfı’nın (TMV) öncülüğünde birçok üniversite ve kurumun desteğiyle düzenlenen sempozyum, Balkan kültürünü Türk dili ve Türkoloji perspektifinden ele almak üzere çeşitli oturumlarla gerçekleştiriliyor.

Saraybosna’da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum, Türkiye Maarif Vakfı (TMV), Tiran New York Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın iş birliğiyle organize ediliyor. Sempozyumun açılışına, Bosna Hersek Federasyonu Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Adnan Delic, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Türkiye’nin Balkanlar’daki Rolü:

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, açılış konuşmasında, Türkiye’nin tarih boyunca Balkanlar’da önemli bir aktör olduğunu vurgulayarak, “Bu tür çalışmaların bölgenin kültürel zenginliğini koruması ve iki ülke arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmesi açısından büyük önem taşıdığını” ifade etti. Girgin, ayrıca IUS’un yürüttüğü ‘Evliya Çelebi’nin İzinde Bosna Hersek’te Osmanlı Eserleri’ projesine de dikkat çekti.

Sempozyumun Amacı ve Önemi:

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, “Balkanlar’da Türkçe öğretimi ve Türkoloji çalışmalarını teşvik etmek, kültürel bağları derinleştirmek” amacıyla düzenlenen bu sempozyumun gelenekselleştiğini belirtti. Sempozyumda, Balkan coğrafyasının tarih ve kültürel zenginliklerinin Türk dili ve edebiyatı perspektifinden ele alınacağını ifade eden Akgün, “Balkanlar ile Türkiye arasındaki köklü bağların bu çalışmalarla daha da güçleneceğine inanıyoruz” dedi.

Sempozyumun ana teması “Şehir, Kültür ve Medeniyet: Balkanlar” olarak belirlenmiş olup, oturumlarda bölgenin kültürel mirası, dil ve medeniyet açısından ele alınacak. Akgün, “Saraybosna, Balkanlar’ın Kudüs’üdür; burada Balkan şehirlerinin tarih ve kültürel zenginliklerini yeniden keşfedeceğiz” diyerek sempozyumun önemini vurguladı.

Bölgedeki Türk Varlığına Destek:IUS Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, Balkanlar’ın Türkiye için özel bir yere sahip olduğunu belirterek, bölgedeki halkların kendi topraklarında kalmaları için Türkiye’nin her türlü desteği sağlamaya devam edeceğini dile getirdi. Tiran New York Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş ve IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım da sempozyumda konuşma yaparak, bölgedeki Türkoloji çalışmalarının önemini vurguladı.

Sonuç ve Beklentiler:

“Şehir, Kültür ve Medeniyet: Balkanlar” temasıyla düzenlenen sempozyum, Türkçe’nin Balkanlar’daki yaygınlaştırılması ve Türkoloji alanında akademik çalışmaların artırılması için önemli bir platform sunuyor. Program, 15 Kasım’da sona erecek ve bölgedeki akademik ve kültürel iş birliğinin güçlendirilmesi adına yeni açılımlar sunması bekleniyor.


bengütürk

Read Previous

Kosovalı ressam İsmet Bölükemini’nin Kemer’de sergisi açıldı

Read Next

Arnavutluk Milli Takımı’ndan Rey Manaj için sakatlık açıklaması