10 Mart 2017 tarihinde T.C. Prizren Başkonsolosluğu binasında “Taş Köprü Edebiyat Sohbetleri” çerçevesinde “Balkanlarda Türk Edebiyatı: Üç Kitap Üç Edebiyatçı” adı altında kitap tanıtım programı gerçekleşti.
Haber: Zeynel Beksaç, Fotoğraf: Umeys Süleyman / TİMEBALKAN
T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit yaptığı açış konuşmasında böyle bir etkinliği “Taş Köprü Edebiyat Sohbetleri”ne taşımaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Evcit, Kosova Türk Yazarlar Derneği ve Doğru Yol TKSD Nazım Hikmet Edebiyat Kolu ile ortaklaşa olarak düzenledikleri bu tür etkinliklerin ilerde de devam edeceğini kaydetti.
Gecede MATUSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç ve Doğru Yol TKSD Nazım Hikmet Edebiyat Kolu Başkanı İskender Muzbeg de birer selamlama konuşması yaptılar.
Kitap tanıtımında her üç edebiyatçı için özel olarak hazırlanmış sinevizyonda ister görüntü, ister metin olarak son derece başarılıydı.
“Üskübistan” Leyla Şerif Emin’in denemeler kitabı. Aslında yazarın ilk kitabı. Leyla, Balkanlarda yazılan Türk şiirinin günümüzde güzide bir ismi. Denemeleri de şiir gibi. Tadına doyum olmuyor. Sürükleyici bir dili var. Bizde alışılagelmişliğin dışında, bir başka yaklaşımla yazılan denemeler bunlar. Dr. Taner Güçlütürk, kitaba değinirken, son derece değerli bir kitapla karşı karşıya olduğumuza vurgu yaptı.
“Giden Üç Adam”, gecede ikinci tanıtılan kitap oldu. Aşk şiirinin genç güçlü kalemi Seyhan, Leyla gibi ilk kitabıyla okurla buluşmuş oluyor. Şimdiden usta diyebileceğimiz bir şair olarak karşımıza çıkıyor. Sesine şiir ne de çok yakışıyor. Onu dinlemek, mest ediyor insanı. Şiirle yoğrulmuş bir yürek. Alkışlıyorum seni Seyhan. Kitaba değinen İskender Muzbeg de Seyhan’ın şiirinden övgüyle söz etti. Muzbeg, şiirin ne olduğu konusunda kimi alıntılar da yaptı.
Gecenin son şairi Mehmed Arif’ti. Genç, yakışıklı şairin yaratıcılığı ve kişiliği üzerine özetli bir şekilde Zeynel Beksaç yaklaşım yaptı. “Mehmed’i yüreği şiire sürgün bir şair” olarak gören Beksaç, bu gibi şairlerle Balkanlardaki Türk şiirinin atağa durduğunu ve Türkçe’nin bura topraklarda bir bayrak gibi gönderde dalgalandığına vurgu yaptı.
Katılımcılar, gecede şairlerin kendi sesinden örnekler dinleme fırsatını da buldular.
Gecenin özel bir konuğu da Balkanlarda Türk müziğini başarılı bir şekilde yaşatıp tanıtan büyük usta Kanuni Cengiz İbrahim’di. İster sunduğu parçalarla, ister de okunan şiirlere eşlik ederek, katılımcıların beğenisini kazandı.
Devamında MATUSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin etkinlik anısına T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit’e adının yazılı olduğu seramikten hediyeyi sunarken, Başkonsolos Evcit, Zeynel Beksaç’ın bir tablosunu başkan Hüsrev Emin’e sundu.
Üsküp Uluslararası Balkan Üniversitesi adına öğretim görevlisi Seyhan Murtezan İbrahimi de Başkonsolos Selen Evcit ve Zeynel Beksaç’a birer hediye verdi.
Ardından yazarlar tanıtıma katılanlara kitaplarını imzaladılar.
Yunus Şimşek ve Sevil Liman Kazaz’ın sunduğu geceye Üsküp ve Priştine Yunus Emre Enstitü yöneticileri olduğu gibi, çok sayıda dernek başkanı ve edebiyatsever katıldı.
Şiir faslı, Başkonsolos Evcit’in verdiği akşam yemeğinde de doludizgin bir şekilde devam etti. Kanun ustası Cengiz İbrahim eşliğinde Rumeli türküleri de geceye ayrı bir renk kattı.