“Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği, ile Kosova Türk Yazarlar Derneği işbirliğinde “Balkan Türkelerinin Hukuki Durumları ve Türkçe” konulu konferans düzenlenecek.
“Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği, kuruluşunun 70’inci yıldönümüne doğru emin adımlarla ilerlerken, aynı zamanda bu yıl kuruluşunun 25’inci yıldönümünü kutlamakta olan Kosova Türk Yazarlar Derneği’yle ortaklaşa tertiplemiş oldukları etkinlikle Türkiye’den Bursa-Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Kader Özlem’in katılımlarıyla 15 Mart 2019 tarihinde saat 18:00’de “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği salonunda “Balkan Türkelerinin Hukuki Durumları ve Türkçe” konulu konferans düzenlenecek.
Konuyla iligi Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Doğru Yol” Türk Kültür Sanat Derneği, kurulduğu günden itibaren Rumeli’deki soydaşlarımızın hem milli, kültürel ve sanatsal değerlerinin yaşatılması ve korunmasında önemli bir işlev görmüş, hem toplumsal, siyasi, basın-yayın, eğitim, sosyo-kültürel dinamiklerin hareketlerine ev sahipliği yapmış, hem de Türkçeye dayalı değerlerimizin korunmasının sadık kapısı olmuştur. Birçok kuruluşumuz 90’lı yıllardan sonra derneğimizin kollarından çıkarak veya derneğimizin çalışmaları ilham alınarak kurulmuştur. Birçok toplumsal tarihi meselelerin kararları derneğimizde alınmıştır. Dolayısıyla derneğimizin Balkanlarda oynadığı rol klasik bir sivil toplumculuktan öte bir önderlik, çok boyutlu bir toplumsal mücadelenin her defasında demir atıldığı güvenli limanıdır.
Osmanlıdan sonra Balkanlarda atalarımızdan yadigâr kalan özgün değerlerimizin savunulmasının “sigortası” olmuş, aynı zamanda soydaş meselelerimizin masaya yatırıldığı, sesimizin özgür dile getirildiği, hali ahvalinin yakından takip edildiği dertleşme ve çözüm arayış yuvası da olmuştur. Bütün bu tarihi süreçlere, toplantılara tanıklık ve ev sahipliği yapan derneğimiz, bugün de gelinen aşamada “Balkan Türklerinin Hukuki Durumları ve Türkçe”mizin son durumunu değerlendirmek üzere, uzun zaman süren saha araştırmaları sonucunda derlediği verilerle; hem bir Balkanlı bir soydaş, hem bir uzman gözü, hem de Türkiye bakışı perspektifiyle “Balkan Türklerinin haklarını ve Balkanların yaşayan bir geleneksel ortam dili, anadili ve resmi dili olan Türkçenin varlığını” dünü, bugünü ve geleceğiyle kapsamlı olarak masaya yatırıyor, sorunları sorguluyor ve çözüm arayışlarına ışık yakıyor” ifadelerine yer verildi.