Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğü’nde TİKA ve YTB desteğinde Balkan ülkelerinden medya temsilcilerinin katılımı ile Balkan Medya Formu gerçekleştirildi.
TİKA ve YTB izleyici olarak katıldı
Balkan Medya Formu toplantısına İzmir Valisi Süleyman Elban ,TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, YTB Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, 24. Dönem Milletvekili Milletvekili Rifat Sait, Bergama ve Konak ilçe Belediye Başkanları, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü, Rumeli göçmenleri ve Kosova, Bosna Hersek, Almanya, Azerbaycan, Arnavutluk, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Makedonya’dan basın yayın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
İzmir Valisi Elban: Mücadeleyi omuz omuza yapalım
Balkan Forumunda İzmir Valisi Süleyman Elban yaptığı konuşmada; Ortadoğu’da hünümüzde var olan olaylarda sosyal medyanın önemine dikkat çekti. “ Balkanlarda gerek bizim gerekse kardeşlerimiz üzerine dezenformasyon olmaması adına mücadelemizi omuz omuza yapmamız gerekiyor” dedi.
TİKA Başkan Yardımcısı Çevik: 3 Semavi dinin buluştuğu Rumeli’de bölge barışına katkı sağlıyoruz
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Balkan Medya Formunun Rumeli için ciddi ve samimi bir çaba olduğunu belirtti.
TİKA’nın çalışmalarına dikkat çeken Çevik, “5 Asır Osmanlının var olduğu, 3 Semavi dinin buluştuğu ve 4 medeniyetin yaşadığı Balkanlarda proje ve programlar ile TİKA olarak bölge barışına önemli katkı sağladıklarını belirtti.
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ayrıca konuşmasında “Çağımızın artık hızı hesaplanamayan bir iletişim çağı , gerek konvansiyonel medyayı ve gerekse yeni medya alanlarını doğru içeriklerle kullanmanın iletişimde sağlayacağı fayda şüphesiz çok tesirli olacaktır. Ne var ki her iki alanda da yanlış, kasıtlı haberlerin, sosyal medyada özellikle gerçek olmayan kullanıcı hesaplarının doğurduğu kaos, sağlıklı iletişimi de sekteye uğratmaktadır. Bu yüzden her birimizin ciddi bir sorumluluk taşıdığını kabul etme ve kavrama mecburiyeti vardır” dedi.
“Doğru haber sadece habercinin değil hepimizin sorumluluğudur”
Medyanın değerini, önemini ve etkisini iyi hesap etme, her türlü bilgiyi en doğru bir şekilde kamuoyuna aktarma zarureti artık yalnızca habercilerin değil hepimizin sorumluluk alanındadır. Özellikle kriz olarak adlandırılan ekonomik, siyasi, sosyal alanlardaki olağanüstü durumlarda sorumluluğumuz daha ciddi bir hâl almaktadır. Çünkü yapılan araştırmalar genel olarak tüm medya alanında olağanüstü durumlarla ilgili haberlerin önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir.
“Doğru haber insani ve vicdani sorumluluktur”
Balkan Medya Formunda özellikle medya üzerine konuşan Dr. Mahmut Çevik ayrıca “Dolayısıyla dezenformasyonun doğuracağı en önemli sorun söz konusu krizin çözümünden çok daha karmaşık bir biçim almasına yol açmasıdır. Bu sebeple her bir sosyal medya kullanıcısı, özellikle olağanüstü durumlarda keyfi ya da yanlı içerik paylaşımından sakınarak insani ve vicdani bir sorumluluğu yerine getirmiş olacaktır. Bu bilincin hakim olduğu medya mecrası da krizi büyüten değil, krizin gerekli çözüme kavuşmasına katkı sunan mecralar konumuna taşınacaktır” dedi.
YTB Başkan Yardımcısı Turus: Biz dünyanın vicdanıyız
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus dünyadaki algı sistemine değindi. Uluslararası ilişkiler literatüründe olmayan ama Türkiyenin Türk Dünyası ve Balkanlar ile kurduğu gönül coğrafyasıyla bir çok şeyi başaracaklarını, Filistin de soykırım yaşandığını Bunun nedeninin ise dezenformasyon olduğunu belirti ve Çoğunluğu cocuk ve kadın olan soykırımı dünyanın görmezden geldiğini ve kendilerinin dünyanın vicdanı” olduğunu ifade etti.