Avrupa Komisyonu (AK), Bulgaristan ekonomisinin bu yıl ve önümüzdeki yıl gelişmesine yönelik tahminlerini değiştirmedi. Avrupa Komisyonu’nun 2018 Yaz Ara Ekonomik Tahminler Raporu’nda ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 ve gelecek yıl yüzde 3,7 oranında büyüyeceği ve büyümenin ana motorunun yerel talep olacağı belirtildi.
İşgücü piyasasındaki olumlu gelişmeler ve kamu sektöründe planlı ücret artışları, özel tüketimde sürekli büyümeyi destekleyecektir. Yatırım büyümesinin, özellikle AB fonlarından yeniden yararlanmaya başlanılması ve aynı zamanda özel sektördeki daha güçlü yatırımlar nedeniyle, öngörülen dönemde de güçlü kalması bekleniyor.
Bununla birlikte net ihracatın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) katkısının negatif olması beklenmektedir. İstikrarlı dış talep ihracatın büyümesini desteklemeliyken, güçlü iç tüketim ve yatırım ithalatın ihracatın önüne geçmeye devam edeceği anlamına gelmektedir.
Petrol fiyatlarındaki hızlı artış ve gıda fiyatlarının ikincil etkilerinin sonucu olarak bahar aylarında fiyat baskısı artmıştır. Düzenlenmiş fiyatlar da aynı dönemde önemli ölçüde artmıştır.
Bu nedenle tahminlere göre, enflasyon 2018’de yüzde 2, 0 oranında artacak, ancak 2019’da yüzde 1, 8’e kadar yavaşlayacak. Karşılaştırma yapmak gerekirse, önceki tahminlerinde AK her iki yılda da yüzde 1,8 enflasyon beklemekteydi.
Bu model temel olarak enerji ürünlerinin güçlü baz etkisinden kaynaklanırken, reel gelirdeki artış genel olarak tüketimi ve fiyatları desteklemelidir.
Avrupa Birliği’ne gelince, 2018 ve 2019’da ekonomik büyümenin güçlü kalması ve hem AB hem de Euro Bölgesi’nde bu yıl yüzde 2,1, 2019’da ise yüzde 2,0 oranında artması bekleniyor.
Ancak art arda beş çeyrek büyümenin ardından, ekonomi 2018’in ilk yarısında yavaşladı ve tahminler, hem AB hem de Euro Bölgesi için ilkbahardakilere göre 0,2 puan düşüş gösterdi.
İşgücü piyasası koşullarının iyileşmesi, hane halkının borçlarının azalması, tüketici güveninin yüksek olması ve para politikasının hala olumlu olması nedeniyle yılın ikinci yarısında büyümenin hafif şekilde hızlanması bekleniyor.
AB ve Euro Bölgesinde sürdürülebilir ekonomik büyüme için temel şartlar korunmaktadır. Büyüme oranlarındaki yavaşlama kısmen geçici faktörlerden kaynaklanmaktadır, ancak bazı AB ülkelerinde yükselen ticaret gerilimi, yüksek petrol fiyatları ve politik belirsizlik rol oynamış olabilir.
Bahardan bu yana yükselen petrol fiyatlarının bir sonucu olarak, enflasyonun bu yıl AB’de yüzde 1,9 ve Avro Bölgesi’nde yüzde 1,7 olması beklenmektedir. Bu, bahardaki enflasyon oranına göre her iki bölgede de 0,2 puanlık bir artışı temsil eder. 2019 için tahminlere göre Euro Bölgesi’nde enflasyon 0,1 puan artarak yüzde 1,7’ye yükselecek, ancak AB’de değişmeyip yüzde 1,8 seviyesinde kalacak.
Son zamanlardaki güçlü ekonomik performans sürdürebilirliğini kanıtlanmış olmasına rağmen, önemli ölçüde tahmini performansın kötüleşmesi riski var ve bu risk bahardan bu yana artıyor.
Tahmin, ticaret geriliminin daha fazla artmayacağı varsayımına dayanmaktadır.
Ancak gerilimler artarsa bu durum ticareti ve yatırımı olumsuz yönde etkileyecek ve tahmini rapora dahil edilen tüm ülkelerde refahın azalmasına neden olacaktır. Diğer riskler arasında örneğin, finansal piyasalarda oynaklık görülebilir ki bu, diğer şeylerin yanı sıra jeopolitik risklerle de bağlantılıdır.
Kircaalihaber.com