AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatının işlediğini belirterek “Bu mutabakatın işlemeye devam etmesi için elimizdeki her şeyi seferber etmeliyiz.” dedi.
Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen 6. Avrupa İltica Destek Ajansı (EASO) İstişari Forumunun açılışında konuşan Avramopulos, Avrupa’daki göçmen krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Avramopulos, göçmen krizinin henüz sona ermediğini vurgulayarak “Avrupa’da göçmen durumu hala kırılgan ancak iyileşiyor. Martta günde 10 bin göçmen gelirken şu an bu sayı yüzün altında.” diye konuştu.
Geçen aylarda yaklaşık 8 bin sığınmacının Yunanistan ve İtalya’dan diğer Avrupaülkelerine yerleştirildiği bilgisini paylaşan Avramopulos, Avrupa ülkelerine sözlerini hemen yerine getirmeleri ve kapasiteyi artırma çağrısında bulundu.
Avramopulos, sığınma başvurularının daha hızlı sonuçlanması için üye ülkelerden EASO kapsamında görev alan iltica uzmanı sayılarını artırmalarını istedi.
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatının işlediğini ifade eden Avramopulos, “Bu mutabakatın işlemeye devam etmesi için elimizdeki her şeyi seferber etmeliyiz. Bu bizim önceliğimiz ve buna bağlı kalacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
“B, C, D PLANIMIZ DA VAR”
Öte yandan, düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan EASO Direktörü Jose Carreira, adalarda bulunan iltica uzmanı sayısını artırmayı planladıklarını kaydetti.
Carreira, Yunanistan Göç Bakanı Yanni Muzalas’ın adalarda söz verilen 400 sayısına karşın yalnızca 36 uzman bulunduğu yönündeki ifadesine ilişkin, “Bakan Muzalas haklı. Ama söylediği sayılar yanlış. Sayı adadan adaya veya aydan aya duruma göre değişebiliyor. Adalarda çevirmenler dahil 210 görevlimiz var. Bu sayıyı artırmak istiyoruz” dedi.
Türkiye ve AB arasındaki göçmen mutabakatının amaçlarının çoğuna ulaşıldığını belirten Carreira, “Bazı sorunlar yaşansa da mutabakatın yürümediğini söyleyemeyiz.” ifadelerini kullandı.
Carreira, göçmen geçişlerinde sayı hızlı bir şekilde artarsa bir B planı olup olmadığına yönelik soruya, “Bu yarın da gerçekleşebilir. Emin olun B, C, D planlarımız da var. Gelişmeleri görüyoruz. Ama şu andaki gerçek bu değil. Türkiye ile ilişkiler bu bağlamda olumlu, aynı şekilde, değişmedi. Umalım ki bunun aksi olmasın.” diye konuştu.
Toplantıya katılan Yunanistan Göç Politikaları Bakan Yardımcısı Yannis Balafas ise Carreira’ya cevaben, bakan tarafından belirtilen 36 sayısının doğru olduğunu ve yalnızca iltica uzmanı sayısını yansıttığını kaydetti. Balafas ayrıca şu anki mutabakat işlemekteyken diğer planlara gerek olmadığını sözlerine ekledi.
Kaynak: milletgazetesi.gr