Arnavut Yayıncılar Derneği tarafından 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarına davet edilen Üsküp tarihçisi Doç. Dr. İskender Asani kitaplarının tanıtımını yaptı. Tanıtımda eski Üsküp ve Yeni Üsküp ile ilgili bilgiler veren Asani “Üsküp 2014” projesi için “Üsküp 2014 projesi 1913 yılında Sırplar tarafından başlatılan değişimin devamıdır” dedi.
7 Kasım’da TÜYAP’ta başlayan “34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı”nda uluslararası katılımcı olarak Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı yer alıyor. M.C. Kültür Bakanlığını bu sene Arnavut Yayıncılar Derneği temsil ediyor. 15 kasıma kadar sürecek fuarda dün Üsküplü Tarihçi Doç. Dr. İskender Asani Arnavut Yayıncılar Derneği’nin misafiri olarak kitaplarını tanıttı. Tanıtımda Arnavut Yayıncılar Derneği Başkanı Kamil Rufati ve Logos – A Yayınevi Müdürü Adnan İsmaili de hazır bulundu. Programa İstanbul’da okuyan çok sayıda Balkanlı öğrenci, İstanbul’daki Rumeli dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Logos A Yayınevi Müdürü Adnan İsmaili, “İskender Asani beyin Üsküp’le ilgili 1200 sayfalık 2 cilt olan kitabının çok yakında Logos – A yayınevinden çıkacağı” müjdesini verdi. Bu eser Arnavutça, Türkçe, Makedonca ve İngilizce olacak. İsmaili, “Doç. Dr. İskender Asani’nin eserlerini kendisi tanıtacak, ama özellikle yaşadağımız bölgede çok hassas olan “cemiyet” ve “vakıfçılık” konularına eserlerinde değindiği için kendisine ve sınavlarına rağmen buraya gelen öğrencilere teşşekür etmek istiyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Arnavut Yayıncılar Derneği Başkanı Kamil Rufati, “Standımıza geldiğiniz için teşekkür ederiz. Biz Arnavut Yayıncılar Birliği M.C. Kültür Bakanlığı ile birlikte 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yerimiz alıyoruz. Bu çok büyük bir mutluluk. Kitap fuarları kültürle, kitapla, muhabbetle bululşmanın yeri” derken salonda bulunan herkesi Arnavut Yayıncılar Derneği’nin bu sene Kalkandelen’de düzenleyeceği 14. Kitap fuarına davet etti.
Ardından geçilen tanıtımda Doç Dr. İskender Asani şöyle konuştu: “Arnavut Yayıncılar Birliği’nin İstanbul Kitap Fuarı davetine icabet etmek benim için mutluluk verici bir durum. Üsküp’ü anlatmak için günler hatta haftalar gerekli olacaktır. Üsküp ile ilgili çalışmaların ve yayınların yeterli olduğunu düşünmüyorum. Biz de elimizden geldiğince Üsküp’ün tarihini, yapısını, nüfüsünü, yaşayız tarzını, mimari yapıları, şehrin İslami yapısını ortaya çıkarmak için araştırmalar yaptık”.
“518 yılında meydana gelen büyük depremde şehrin antik kısmı tamamen yok oldu, daha geç yine meydana gelen bazı olaylar Üsküp’e bütünüyle farklı bir görünüm verdi. Yine 1913 yılında Osmanlı’dan sonra Sırp hükümranlığı altında kalan Üsküp’ün Osmanlı dönemine ait olan eski şehir çehresini değiştirmek için planlar, projeler yapıldı ve bunlar uygulanarak Üsküp’e yeni bir görünüş verildi. Sırp mimarlar Üsküp’ün tarihi yüzünü yok sayarak Barok tarzında yapılar yapmaya başladı”.
“Depremden 50 yıl sonra Üsküp”
“Üsküp 2014” projesiyle ilgili de konuşan Asani, “Üsküp’e tamamen başka bir bakış veriliyor. Üsküp’ün değişimi 1913 yılında Üsküp’ün otantik yüzünü değiştirmek isteyen Sırplar tarafından çizilen plan ve projelerle değişmeye başladı. Bu 1963 Üsküp depremiyle de devam etti. Depremden sonra hasar gören belli tarihi yerler yerine kurumsal binaların bu tarihi yapıların yerine inşa edilme kararları “Depremden 50 yıl sonra Üsküp” kitabında ispatlarıyla birlikte mevcut” dedi ve “Üsküp 2014 projesinin 1913 yılında Sırplar tarafından başlatılan değişimin devamı olduğunu” vurguladı.
Seyyid Emin / TİMEBALKAN
One Comment
I’m writing on this topic these days, casinosite, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.