Arnavutluk’un en büyük havalimanının inşaatı doğal çevreye vereceği zarardan dolayı eleştiri oklarının hedefinde.
Çevreciler, havalimanı inşaatının başta flamingo ve pelikanlar olmak üzere birçok kuş türü için tehdit oluşturduğunu söylüyor.
Arnavutluk Kuşları grubundan Mirjan Topi, kuşlarla çarpışma tehlikesi nedeniyle uçakların güvenliğinin de endişe kaynağı olacağını kaydetti.
Göletin, yok olma tehlikesindeki Dalmaçyalı pelikanların tüm küresel popülasyonunun yaklaşık yüzde 1,5’ine ev sahipliği yaptığını belirten kuşbilimci Topi, “Havalimanı yapılırsa bu güzellik kaybolur” dedi.
Kamyon ve ekskavatörlerin gürültüsünün koruma alında olan Vjose-Narte göletindeki kuşları kaçırmaya başladığı belirtiliyor.
Kuş sürülerinin Avrupa ve Afrika arasındaki yıllık göçü sırasında önemli bir durağı olarak bilinen bölge, 200 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Kuş gözlemcileri, Arnavutluk’un bu bölgesini, Avrupa’da dev pembe flamingo sürülerinin barındığı en iyi yerlerden biri olarak tanımlıyor.
“Çevre kurallarına uygun”
Hükümet ise yapılacak yeni havalimanının “çevre kurallarına uygun olduğunu ve Arnavutluk’un el değmemiş Adriyatik kıyısı boyunca turizmi canlandıracağını” söylüyor.
Turizm ve Çevre Bakanı Mirela Kumbaro, havalimanı inşaatının çevresel etkileri konusunda “Arnavutluk hukukunun her adımına, zaman çizelgesine ve prosedürüne saygı duyduk” dedi.
Havalimanı inşaatını yapan İsviçre merkezli firma Mabetex, uçakların kuşların uçuş yolunda olmayacağını duyurdu.
Projeyi yürüten Valon Lluka, Reuters’e havalimanının “uçuş planı, tahmini kalkış ve iniş, kuşların yolunu etkilemiyor” dedi. Lluka, pistin kuş barınaklarından yaklaşık 3.5 km ve sahil boyunca ana kuş göç yollarından 5 km uzaklıkta olduğunu kaydetti.
Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 2019 raporuna göre, turizm geliri, Arnavutluk’ta ekonominin yüzde 18’ini oluşturuyor.
tr.euronews