Arnavutluk’ta hükümet karşıtı bir ulusal protesto daha düzenlendi. Gösteri, eski diktatör Enver Hoca’nın heykelinin yıkılışının 35. yıl dönümü olan 20 Şubat kapsamında gerçekleştirildi ve Başbakan Edi Rama’nın istifası talebiyle yapıldı.
Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) tarafından, diğer muhalefet partilerinin de desteğiyle Tiran’daki Başbakanlık binası önünde düzenlenen protesto gergin anlara sahne oldu.
Protestocular Başbakanlık binasına molotofkokteyli ve havai fişek attı. Yaşanan olaylar sırasında binanın dış kısmında yangın çıktı. Polis güçleri ise göstericilere su sıkarak müdahale etti.
Protestoda konuşan Demokratik Parti Genel Başkanı ve eski Başbakan Sali Berisha, gerçek muhalefet olduklarını ve Arnavutluk’u kurtaracaklarını söyledi. Berisha, protestoculara hitaben bugün ülke tarihinin en önemli günlerinden birinde toplandıklarını belirtti.
“Özgür Arnavutluk, özgür vatandaşların Arnavutluğu, vatandaşın soyulmasını ağır suç ilan edecek. Kaçan yöneticiler iki kat daha ağır cezalandırılacak,” dedi.
Berisha’nın konuşmasının ardından protesto, Arnavutluk Meclisi Genel Kurul salonunun bulunduğu bina önüne taşındı. Burada da gerginlik devam etti. Protestocular molotof ve piroteknik maddeler atarken, polis göz yaşartıcı gaz ve suyla karşılık verdi.
Göz yaşartıcı gaz, Meclis binasına yakın konumdaki Namazgâh Camii’nin dış alanına da yayıldı. Gazdan etkilenen bazı protestocular caminin dış kısmına yönelerek uzaklaşmaya çalıştı. O sırada camide dini ibadet için bulunan kişiler de vardı.
Protesto organizatörleri, olaylar sırasında yaralananlar olduğunu da iddia etti.
Muhalefet ayrıca Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Enerji Bakanı Belinda Balluku’nun da istifasını talep ediyor. Balluku, “ihale veya kamu açık artırmalarına katılanlar arasında eşitliğin ihlali” suçlamasıyla sanık durumunda bulunuyor. Muhalefete göre, Anayasa Mahkemesi’nin görevden uzaklaştırma kararını onamasının ardından Balluku’nun “adalete teslim olması” gerekiyor.
Son aylarda Arnavutluk’ta hükümet karşıtı protestolar artarken, muhalefet partileri gösterilerin devam edeceğini duyurdu.











