Arnavutluk’ta 2. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programı

Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, “Türkiye’nin, özellikle son 30 yılda Arnavutluk ve Arnavutlara yaptığı her şey için minnettarız.” dedi.

Meta, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Türkiye Maarif Vakfı, Mehmet Akif Ersoy ve Tiran Üniversiteleri iş birliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri ile sempozyumunun açılış töreninde yaptığı konuşmada iki ülkenin birçok alanda yoğun ilişkilere sahip olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ülkesine birçok alanda verdiği destek ve yardımlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Meta, “Türkiye’nin, özellikle son 30 yılda Arnavutluk ve Arnavutlara yaptığı her şey için minnettarız. Bu mükemmel tarihi ve halklar arası güçlü ilişkiler sayesinde iki ülke geleceğinin daha da güçlü, güvenli ve istikrarlı olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Türkiye’nin Arnavutluk’un 1990’lı yıllardaki sosyal ve ekonomik iyileşmesine destek veren ilk ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Meta, Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlık ve uluslararası tanınmasındaki anlamlı rolünün tüm Arnavutların belleğine güçlü bir şekilde işlendiğini vurguladı.

Türkiye’nin milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparak bölge ülkeleri ve Avrupa’nın barış ile güvenliğine katkı sağladığını hatırlatan Meta, Türkiye ile Arnavutluk’un iki dost ülke olarak tüm zorlukları birlikte aşabileceklerini aktardı.

Meta, “Türkiye ve Arnavutluk, NATO’ya üye olmanın yanı sıra ülkelerimizin barış ve güvenliğine, vatandaşlarımızın refahına ciddi tehdit oluşturan terör ve şiddetli aşırıcılıkla mücadeleye aktif katkı sağlamaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de iki ülkeyi birbirine bağlayan Mehmet Akif Ersoy gibi önemli milli şairi anmak üzere toplandıklarını söyledi.

Maarif Vakfının TBMM tarafından özel bir kanun ile kurulan kamu vakfı olduğunu hatırlatan Akgün, 2016’da kurulan vakfın 34 ülkede temsilcilik açtığını hatırlatan Akgün, 20 ülkede de okullarının bulunduğunu dile getirdi.

Balkanlar’da bu yıl Kosova’da iki okul ile eğitim başladıklarını kaydeden Akgün, “Önümüzdeki yıl itibariyle Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek ve Romanya’da da okullarımızı açacağız. Dolayısıyla Balkan coğrafyası bizim komşu coğrafya olarak eğitim alanında iş birliği yapmak istediğimiz en önemli coğrafyalardır. Bunlar bizim açımızdan komşu ve kardeş halklardır. Halktan halka ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da üniversitenin 2006’da kurulduğunu hatırlatarak 10 yıl gibi kısa bir sürede büyük bir gelişme kaydettiğini söyledi.

Üniversite olarak yaptıkları çalışma ve projelerle yerel ve uluslararası alanda önemli faaliyetler üstlendiklerini aktaran Korkmaz, “Akif’in hayatı, şahsiyeti ve eserleri bu anlamda bize büyük güç katmakta ve yeni ufuklar açmaktadır.” dedi.

Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mynyr Koni ise, Türkiye’den farklı üniversitelerle iş birliklerinin bulunduklarını kaydederek, Türkiye’deki eğitim kurumlarıyla iş birliğinin artmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kaynak: sondakika.com

Read Previous

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Arnavutluk’ta

Read Next

Bursa Uludağ Üniversitesi mezunu Üsküp’ün yeni Müftüsü seçildi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *