Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 2028 yılının sonuna kadar ülkenin dışarıdan enerji ithalatına son vereceğini ve tamamen enerji açısından bağımsız hale geleceğini açıkladı.
Rama, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen Abu Dhabi Sürdürülebilirlik Haftası Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen bir panele katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Son on yılda güneş ve rüzgâr enerjisine büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Rama, dengeli bir enerji kaynakları portföyü oluşturduklarını ifade etti. Rama, “Amacımız ithalata ihtiyaç duymadan, yüzde 100 yeşil enerjiyle tamamen egemen bir enerji sistemi kurmak. Planımız iyi gidiyor ve 2028’in sonunda dışarıdan enerji satın almayacağımıza inanıyoruz” dedi.
Başbakan Rama ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri ve İtalya ile üçlü bir iş birliği hedeflediklerini belirterek, Arnavutluk’ta bir enerji yük merkezi oluşturmayı ve Avrupa’ya yeşil enerji sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Konuşmasında dijital teknolojilerin kamu yönetimindeki rolüne de değinen Rama, “Dijital teknoloji, kamu yönetiminin vatandaşlara hizmet sunma biçimini tamamen değiştirmemizi sağladı. Birkaç yıldır kamu hizmetlerinin yüzde 95’i elektronik ortamda sunuluyor” ifadelerini kullandı.
Rama, yapay zekânın da aktif şekilde kullanıldığını vurgulayarak, Avrupa Birliği mevzuatının Arnavutluk hukuk sistemine aktarılması sürecinde yapay zekâdan yararlandıklarını söyledi. Arnavutluk’ta Yapay Zekâdan sorumlu bir bakan bulunduğunu hatırlatan Rama, bu alanda özellikle kamu hizmetleri ve yapay zekâ destekli kamu alımları üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Arnavutluk Hükümeti’nden yapılan açıklamaya göre, “Abu Dhabi Sustainability Week 2026”, dünya genelinde sürdürülebilir kalkınmanın zorlukları ve geleceğine ilişkin konuların ele alındığı, devlet ve hükümet başkanlarını, iş dünyası ve sivil toplum liderlerini bir araya getiren uluslararası bir forum niteliği taşıyor.







