Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu (AP), 526 lehte, 57 aleyhte ve 42 çekimser oyla Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e kabul edilmesi için yeni bir çağrıyı destekledi.
Böylece iki ülkenin hazır olduğunun 2011’de bildirilmesinin ardından Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB Konseyi’nin oy birliğine varmasına bir kez daha ısrar etmektedirler.
AP, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e girmemesinin her iki ülkenin şirketleri ve vatandaşları için önemli bir sosyal ve ekonomik yük oluşturduğu, Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarının yurt dışında seyahat ederken veya iş yaparken Schengen ülkelerinin vatandaşlarına kıyasla gecikmeler, aşırı bürokratik yükler ve ek maliyetlerle karşı karşıya kaldıkları için ayrımcılığa uğradığını, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Bölgesi’ne katılımının veto edilmesinin, bu ülkelerde AB karşıtlığına ve Rus propagandasına ve AB’ye ve kurumlarına olan güvenin azalmasına yol açabileceği ve kimlik kontrollerinin, her bir Schengen sınırında mallar için ticaret maliyetlerini, ticaret değerinin yaklaşık yüzde 0,4 ile yüzde 0,9’u kadar artırdığı görüşündedir.
AP’ye göre Avusturya’nın Schengen genişlemesini desteklemediği yönündeki açıklamaları, konulan koşullarla ilgili değildir. Avrupa Komisyonu’nun ayrıca AB Konseyi’ne Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen Bölgesi’ne tam üye olmaları için gerekli tüm kararları daha fazla gecikmeden almaya çağrıda bulunduğu kaydedildi.
Bulgaristan ve Romanya sınırlarında kontrollerin sürdürülmesi nedeniyle atmosfere yılda 46 000 ton karbondioksit salındığı da ekleniyor. Bulgaristan ve Romanya’nın son 11 yılda önemli mali kayıplar bildirdiği kaydediliyor.
AP, AB Konseyi’nde oy birliği olmamasının asıl katılım şartlarıyla değil, ulusal siyasi kampanyalarla ilgili olduğunu söylüyor. Avrupa Parlamentosu üyeleri, AK’yi AB anlaşmasının olası ihlallerini değerlendirmeye ve AB Konseyi’ni sadık iş birliği yükümlülüklerini yerine getirmeye ısrarla çağırıyorlar. AP’ye göre, her iki tarafın da kabul edilmemesi, insan onuru, özgürlük ve güvenlik hakkı, kanun önünde eşitlik, çevrenin korunması ve hareket özgürlüğü ile ilgili AB Temel Haklar Şartı’nın ihlaline yol açar. Bir sonraki AB Konseyi’nde oylamanın yıl sonundan önce yapılması ve veto hakkının suiistimalinden kaçınılması çağrısı yapıldı. AK, 2011’den sonra Bulgaristan ve Romanya’nın maruz kaldığı mali kayıpları, kaybettiği faydaları ve çevreye verilen zararları değerlendirmeye ve mali tazminat ödeme seçenekleri önermeye davet edildi.
Kaynak: Kırcaalihaber