Avrupa Parlamentosunun Sivil Özgürlükler Komitesinin AB Komisyonuna yazdığı mektubu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasiye ait siyasi grup olan Avrupa Halk Partisinin engellemeye çalıştığı öğrenildi.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna Yunanistan’ın sığınmacıları Türkiye’ye doğru geri ittiği ve Yunan polislerinin dahliyle “can kaybı, insanlık dışı muamele, iltica prosedürüne erişimin engellenmesi ve geri göndermelerin” son dönemde arttığına ilişkin bir mektup yazarak Komisyonu sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.
Avrupa Parlamentosunun Sivil Özgürlükler Komitesi Başkanı Juan Fernando Lopez Aguilar, AB Komisyonunun göç ve insan haklarından sorumlu Komisyon üyeleri Margaritis Schinas, Vera Jourova ve Ylva Johansson’a hitaben bir mektup yazdı.
AA muhabirinin ulaştığı mektupta, uluslararası koruma arayan onlarca kişinin Meriç Nehri’nin kara sınırı bölgesinden Türkiye’ye geri itildiğine ilişkin raporlardan söz eden Aguilar, durumun son aylarda tırmanışa geçtiğine işaret etti.
Raporların AB’nin dış sınırlarında Yunan polis yetkililerinin dahliyle “can kaybı, insanlık dışı muamele, iltica prosedürüne erişimin engellenmesi ve geri göndermelerin” yaşandığına dair önemli endişeler uyandırdığını ifade eden Aguilar, mektupta AB Komisyonunun “herhangi bir şiddet kullanımını kınama görev ve sorumluluğu” olduğunu anımsattı.
Aguilar, Komisyona ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) sığınmacılara insani yardım sağlanması yönündeki tedbir kararlarının uygulanmasını da garanti altına alma sorumluluğu olduğunu hatırlattı.
Engellemeye çalıştılar
Dosyayla ilgilenen bir AB yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasiye ait siyasi grup olan Avrupa Halk Partisinin komite oylamasıyla mektubu engellemeye çalıştığını söyledi.
Kaynak, “Girişim başarılı olamadı, mektup en geç yarın AB Komisyonuna gönderilecek.” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, geçen günlerde insan hakları örgütlerinin açtığı davanın ardından, Yunan makamlarına Meriç Nehri yakınında Türkiye-Yunanistan sınırında mahsur kalan sığınmacılara yiyecek, su ve yeterli tıbbi tedavi sağlama talimatı veren 13 geçici tedbir kararı çıkarmıştı.
İnsan hakları savunucuları ve önde gelen medya kuruluşları, Yunan makamlarının uluslararası hukuku ihlal eden yasa dışı geri itmelerini sık sık rapor ediyor. Buna rağmen Yunan makamları, raporları inkar etmeye devam ediyor.
AA