Kuzey Makedonya’da yaşanan siyasi krizin giderilmesi ve mevcut hükümet çoğunluğunun artırılması amacıyla hükümete katılmak için davet alan Alternativa Partisi, hükümet koalisyonuna katılıp katılmayacağına dair tutumunu yarın akşam düzenlenecek Merkez Yönetim toplantısının ardından açıklayacak.
Alternativa Partisi, üç günlük yas ve Bulgaristan’da 44 yolcunun hayatını kaybettiği otobüs kazası nedeniyle ertelenen Merkez Yönetim toplantısını yarın saat 18.00’de yapacak.
Alternativa üyesi ve milletvekili Skender Recepi Zeyd, MIA’ya yaptığı açıklamada, yarın akşam Merkez Yönetim üyelerinin partinin en yüksek organı olan Merkez Meclisi’ne yön vermesi gerektiğini ve bunların Hükümetin ve parlamento çoğunluğunun bir parçası olup olmayacağına karar vereceklerini söyledi.
Milletvekili Recepi, kendi tutumunun eğer Alternativa’nın Hükümetin bir parçası olmaya karar vermesi halinde parti programına iktidar pozisyonlarına göre öncelik verilmesinin bir koşul olması gerektiğini belirtti.
Alternativa’nın 4 milletvekili bulunuyor.
– Kuzey Makedonya’daki son siyasi gelişmeler
Kuzey Makedonya’da 31 Ekim’de yerel seçimlerin ikinci turu düzenlendi. İktidar partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği’nin (SDSM) başkent Üsküp ve birçok belediyeyi kaybetmesinin ardından Zoran Zaev, seçim başarısızlığını üstlenerek başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevlerinden istifa ettiğini açıklamış ancak istifasını Meclis’e sunmamıştı.
Başbakan Zoran Zaev’in istifası ardından hükümet koalisyonunu oluşturan siyasi partilerden Zaev’e ve mevcut hükümete destek açıklamaları gelirken, ana muhalefet partisi VMRO DPMNE Genel Başkanı Hristijan Mickoski, yeni hükümet çoğunluğu ve hızlı erken genel seçim çağrısında bulunmuştu.
Daha sonra SDSM MYK toplantısında alınan karar ile istifaların süresiz olarak ertelenmesi kararı alınmıştı.
5 Kasım Cuma günü VMRO DPMNE, Arnavut İttifakı, Alternativa, Besa Hareketi ve Levica temsilcilerinin mecliste yaptığı toplantı sonrasında muhalefet tarafından yeni meclis çoğunluğunun oluşturulduğu açıklanmıştı.
Hükümete karşı yapılan güvensizlik oturumu Besa Hareketi milletvekili Kastriot Recepi’nin oylama saatinde ortadan kaybolmasının ardından başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
120 sandalyeli Kuzey Makedonya Meclisi’nde hükümetin güvenoyu alabilmesi için en az 61 milletvekilinin oyu gerekiyor.