Almanya Başbakanı Merz: Karadağ 2028’de AB’nin 28. üyesi olabilir

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Karadağ’ın 2028 yılında Avrupa Birliği’nin (AB) 28. üyesi olmasının gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi. Merz, Karadağ ile Hırvatistan arasındaki çözülmemiş sorunların ülkenin AB üyeliğine engel olmaması gerektiğini belirtti.

Karadağ’da düzenlenen Berlin Süreci Liderler Zirvesi’nin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında Merz, Avusturya Başbakanı Christian Stocker ve Karadağ Başbakanı Milojko Spajić, Batı Balkanlar’ın Avrupa Birliği’ne entegrasyonunu değerlendirdi.

Merz: Hırvatistan ile sorunlar çözülebilir

Karadağ’ın AB üyeliği konusunda somut bir perspektife sahip olduğunu belirten Merz, “Karadağ gibi bir ülkeye, 2028 yılında Avrupa Birliği’nin 28. üyesi olacağı yönünde somut bir Avrupa perspektifi sunabiliriz. Bunun gerçekçi olduğuna inanıyorum.” dedi.

Hırvatistan Başbakanı ile iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları görüştüğünü açıklayan Merz, kalan sorunların çözülebileceğine ve Karadağ’ın üyeliğini engellemeyeceğine inandığını söyledi.

Merz ayrıca Bosna-Hersek’teki siyasi tıkanıklığın aşılması ve Priştine ile Belgrad arasında anlaşma sağlanması için daha fazla siyasi cesarete ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Avusturya: İkili anlaşmazlıklar AB üyeliğini engellememeli

Avusturya Başbakanı Christian Stocker, ülkeler arasındaki ikili anlaşmazlıkların Avrupa Birliği’ne katılım süreçlerini yavaşlatmaması gerektiğini belirtti.

Stocker, “İkili sorunlar katılım sürecini etkilememeli. Jeopolitik açıdan son derece önemli olan bu süreci yavaşlatmamalılar.” ifadelerini kullandı.

Karadağ’ın yakın gelecekte AB’ye katılmasının bütün Batı Balkanlar için teşvik edici olacağını söyleyen Stocker, Avrupa Birliği’nin genişleme konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Batı Balkanlar için roaming ücretlerinin kaldırılması çağrısı

Stocker, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği üyeliğinden önce de ekonomik entegrasyonun faydalarından yararlanması gerektiğini söyledi.

Altı Batı Balkan ülkesinin Avrupa Birliği’nin ortak pazarına kademeli olarak dâhil edilmesini destekleyen Stocker, bölgenin AB roaming alanına ve Tek Avro Ödeme Alanı’na (SEPA) katılımının hızlandırılmasını istedi.

Avusturya’da Batı Balkanlar kökenli 500 binden fazla kişinin yaşadığını hatırlatan Stocker, bu kişilerin aileleriyle iletişiminin daha kolay ve ucuz olması gerektiğini belirtti.

Stocker ayrıca Sırbistan’ın Avusturya’nın önerisini reddetmesini AB açısından olumsuz bir işaret olarak değerlendirdi ve ülkede özgür, bağımsız seçimler yapılması gerektiğini söyledi.

Karadağ, müzakereleri 2026 sonunda tamamlamayı hedefliyor

Karadağ Başbakanı Milojko Spajić, hükümetinin Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerini 2026 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediğini açıkladı.

Spajić, bu hedefe ulaşılması durumunda Karadağ’ın 2028 yılında AB’nin 28. üyesi olmasının önünün açılacağını belirtti.

Hırvatistan ile yürütülen görüşmelerdeki sorunların aşılabilir olduğunu söyleyen Spajić, AB müzakerelerinin 23. ve 24. başlıklarına ilişkin tüm pozisyonların sunulduğunu ve bu başlıkların aralık ayında kapatılmasını umduklarını ifade etti.

Spajić, bir sonraki Berlin Süreci toplantısında Karadağ’ın AB katılım anlaşmasının imzalanmasını umut ettiğini de dile getirdi.

Berlin Süreci dönem başkanlığı Avusturya’ya geçiyor

Karadağ, zirveyle birlikte 2026 yılı Berlin Süreci dönem başkanlığını tamamlayarak görevi Avusturya’ya devretti.

Avusturya, 2027 yılında üstleneceği dönem başkanlığında gençler, uzlaşma ve bölgesel iş birliğine öncelik vereceğini açıkladı.

Karadağ’ın dönem başkanlığı boyunca 14’ü bakanlar düzeyinde olmak üzere toplam 26 etkinlik gerçekleştirildi.

Zirvede ayrıca Avrupa’nın Ukrayna’daki barış sürecine katılımı ve Rusya’nın Almanya’ya yönelik casusluk faaliyetleri de gündeme geldi. Merz, Almanya’nın yoğun Rus istihbarat faaliyetlerinin hedefi olduğunu belirterek Avrupa’nın Ukrayna’da barışın sağlanması sürecinde yer almasının önemini vurguladı.

Read Previous

Makedonya’da Ombudsmanlık Kurumu kira ödemekte zorlanıyor

Read Next

Hırvatistan’da 10 yıl içinde 327 bin çalışan açığı oluşabilir