Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi ziyaret için geldiği Yunanistan’ın başkenti Atina’da Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile bir araya geldi.
Avrupa Birliği’nin ekonomik anlamda lokomotifi konumundaki Almanya’nın liderliğini yürüten Merkel’in görev yaptığı 16 yıl boyunca, Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik krizde iki ülke sık sık karşı karşıya geldi.
“Zorluk ve gerginlik dönemleri oldu.” diyen Sakelaropulu, Merkel’e görüşmesi sırasında, “Avrupa’nın pek çok ülkesinin karşı karşıya kaldığı mali kriz, en başta ağır bedeller ödemeye çağrılan Yunanistan’ı zor durumda bıraktı. Bu eşi benzeri görülmemiş bir durumdu ve Yunanistan bunu derinden hissetti. Haklı olarak sık sık yalnız hissettik.” diye konuştu.
Yunanistan, 2007-2008’de baş gösteren ve 2009’dan itibaren zirveye çıkarak 10 yıl devam eden mali kriz sırasında 3 defa uluslararası kurtarma paketine başvurdu.
2010 ile 2018 yılları arasında sağlanan bu kurtarma paketlerinde Atina’ya en fazla katkıda bulunan ülke Merkel liderliğindeki Almanya oldu.
Yunan lider Sakelaropulu, “Geçilen zamanın ve bu dönemde yaşadığımız deneyimlerin, karşılıklı anlayışa ve bugün ve gelecek için faydalı sonuçların çıkarılmasına katkıda bulunduğuna inanıyorum. Avrupa’nın uyumu sürdürmesi önemli. Bu, pandemiyi ele alışta ve kurtarma fonunda gösterilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Merkel de, “Bazı iniş çıkışlardan geçen ancak sağlam temellere dayanan ilişkilerimize atıfta bulundunuz. Diyalog her zaman bir çözüm aramanın ve bulmanın anahtarıydı.” şeklinde yanıt verdi.
Merkel daha sonra Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi.
Yunanistan’daki ekonomik kriz sırasında birçok Yunan, yaşam standartlarının düşmesine ve ekonomik bunalıma yol açan zorunlu kemer sıkma politikasından Merkel’i ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’yi sorumlu tuttu.
O dönemde Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 28’e, gençlerin arasındaki işsizlik ise yüzde 60’a ulaşmıştı.
euronews