AK, yeni dönem Bulgaristan-Yunanistan Sınır Ötesi İş Birliği Programı’nı onayladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2021-2027 Dönemi Interreg VI-A Yunanistan-Bulgaristan Sınır Ötesi İş Birliği Programı’nı onayladı.

Program kapsamında iki komşu ülke, sınır bölgelerinin kalkınması için ortak projelere yaklaşık 84 milyon avroluk yatırım yapabilecek. Bu miktarın 67 milyonu Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu (ERDF) tarafından sağlanmaktadır.

Program, şu üç öncelik çerçevesindeki ortak projeleri finanse edecek: Daha sürdürülebilir ve daha yeşil bir sınır ötesi bölge, daha erişilebilir bir sınır ötesi bölge ve daha kapsayıcı bir sınır ötesi bölge.

2021-2027 Dönemi Bulgaristan-Yunanistan Interreg VI-A Sınır Ötesi İş Birliği Programı’nın uygulanacağı sınır bölgeleri, Blagoevgrad (Yukarıcuma), Smolyan (Paşmaklı), Haskovo (Hasköy) ve Kırcaali olmak üzere Bulgaristan’ın dört ilini ve Evros (Meriç), İskeçe, Rodop, Drama, Kavala, Selanik ve Seres olmak üzere Yunanistan’ın yedi ilini kapsamaktadır. Programın yararlanıcıları ulusal, bölgesel ve yerel makamlar, üniversiteler, araştırma merkezleri, dernekler, sivil toplum kuruluşları, sivil toplum dernekleri ve ağlar ve diğer kuruluşlar olabilir.

Bulgaristan, iki stratejik altyapı projesinin geliştirilmesi için yaklaşık 30 milyon avro ayırmayı planlıyor. Bunlardan biri Radomir – Kulata demiryolu hattının modernizasyonu için teknik proje ve fizibilite etüdü hazırlanmasına ilişkin olup, ikinci stratejik proje ise Smolyan’ın (Paşmaklı) ana yol bağlantılarının tamamlanmasını öngörmektedir. Amaç, şehrin yoğun trafiğini Rudozem – İskeçe Sınır Kapısı ile Zlatograd (Darıdere) – Termes Sınır Kapısı’na götürecek bir çevre yolu oluşturmaktır.

Yunan tarafında proje kapsamında sınırdan İskeçe’ye kadar olan yol bölümünün geri kalan kısımlarının tamamlanması, dijital altyapı ve güzergahta sınır kontrol ve güvenlik sistemlerine sahip teçhizata yönelik önlemlerle birlikte iyileştirilmesi planlanıyor.

Programda ortak afet ve acil müdahaleye yönelik projeler, yeşil altyapı ve döngüsel ekonominin gelişimine destek ve kirliliğin azaltılması için 35 milyon avro ayrıldı.

Programın öngördüğü önemli bir önlem, döngüsel ve yeşil ekonomiyi teşvik etmek, istihdam ve eğitim ilişkisini canlandırmak ve daha fazlası için AB fonlarına erişimi olacak küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesidir.

Turizm ve kültür alışverişini geliştirmeye yönelik projeler de finanse edilecektir. Yeni bir önlem olarak kültür ve turizm alanında faaliyet gösteren mikro veya aile işletmeleri ve sosyal kooperatiflere destek imkanı bulunmaktadır.

Kircaalihaber

Read Previous

Bodrum ve Prizren kardeş şehir olma yolunda

Read Next

Sırbistan kışın enerji ithalatı için 3 milyar avro ayırıyor