Ahmeti: Teknik Hükümet Konusunda Uluslararası Toplumla İstişare Şart

Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti, bugün yapılan liderler zirvesi toplantısının ardından partisinin, yüzde 5 seçim barajı ve açık listelerle tek seçim bölgesi modelini savunduğunu açıkladı.

Başbakan Hristijan Mickoski’nin teknik hükümetin kaldırılmasına yönelik önerisine değinen Ahmeti, karar alınmadan önce uluslararası toplumla istişare yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Ahmeti, “Teknik hükümet meselesiyle ilgili olarak, Prjino Hükümeti metninin ortak yazarları olan uluslararası aktörler ve ortaklarımızla — AB ve ABD ile — ek istişarelerde bulunulması gerektiği görüşündeyiz,” dedi.

Seçim Yasası’nda yapılması öngörülen değişikliklere ilişkin olarak Ahmeti, BDİ’nin tutumunu yineledi: “Tek seçim bölgesi, yüzde 5 baraj ve açık listeler konusunda hemfikiriz. Bu konu artık ileri görüşmelerin konusu olacaktır,” ifadelerini kullandı.

Ahmeti ayrıca Kamu Denetçisi (Ombudsman) seçimine de değinerek, bu konuda yeterli istişare yapılmadığını savundu.

Ahmeti, “Gerekli danışmalar yapılmadan, keyfi adımlar atıldı. Oysa uzlaşıya dayalı demokrasinin kendi kuralları vardır. Bundan sonraki aşamada parlamento grubu koordinatörlerinin çözüm yolları araması ve ek görüşmeler yapması gerekmektedir,” dedi.

BDİ’nin öncülük ettiği “Avrupa Cephesi” tarafından Badinter çoğunluğu gerektirdiği için bloke edilen “Safe City” projesine ilişkin yasal düzenlemeler konusunda da konuşan Ahmeti, parlamento grubu koordinatörlerinin bir araya gelerek çözüm bulmaya çalışacaklarını belirtti.

Ahmeti, bugün gündeme getirmeyi planladığı diğer başlıklar için ise Başbakan Mickoski ile ayrıca bir görüşme yapılmasının kararlaştırıldığını ifade etti.

Read Previous

“Teknik hükümetin kaldırılması gerektiği konusunda mutabık kaldık”

Read Next

Filipçe: Reformlar Uygulanmadan Teknik Hükümetin Kaldırılmasını Desteklemiyoruz