Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) efsanesi Adem Yaşari, şehitliğinin 18. yıldönümünde Kosova Kültür Merkezi tarafından Istanbul’daki Adem Yaşari Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı.
İstanbul’daki Arnavutların katılımıyla gerçekleşen törene, Kosova Kültür Merkezi Başkanı Kamil Bütüçi ve Kosova İstanbul Başkonsolosu Rahim Morina da katıldı. Törende, Adem Yaşari ve ailesinin kahramanlığı hatırlanırken Kosova halkının bağımsızlık mücadelisi vurgulandı. Kosova İstanbul Başkonsolosu Rahim Morina, Kosova’nın bağımsızlık mücadelisinde yardımcı olan ABD, NATO, Türkiye ve bütün Kosova halkının dostlarına teşekkür etti.
Adem Yaşari kimdir?
28 Kasım 1955 tarihinde Drenica bölgesinin Prekaz köyünde doğdu. 1981 yılından itibaren organize halk hareketlerinde ön saflarda yer almaya başladı. Kurucusu olduğu UÇK faaliyetleri başladıktan sonra ordunun Drenica Bölge Komutanlığı görevini almıştır. Yaşari ve arkadaşları ile federal güçler arasındaki ilk çatışma 30 Aralık 1991 tarihinde gerçekleşti. Yaşari’nin evi çok sayıda Yugoslav güvenlik görevlisi tarafından sarıldı ve Yaşari’nin teslim edilmesi istendi ama kuşatma atlatıldı. 5 Mart 1998 günü çok erken saatlerde, Prekaz köyü bir kez daha Sırplar tarafından saldırıya uğradı. Olası bir kaçışı önlemek için iki sıralı halka şeklinde askerler köyü kuşattı. Köye saldıran kuvvetler yakındaki bir mühimmat fabrikasında gelen topçular tarafından yedeklenen zırhlı personel taşıyıcıları ve polislerden oluşuyordu. Sırp kuvvetleri ilk önce Yaşari’nin teslim olmasını istedi ve iki saat süre verdi. Süre geçtikten sonra saldırı başladı. Bu saldırıda Yaşari’nin ailesinin olduğu ev yoğun ateş altına tutuldu. Yaşari ve sülalesinin çoğunun bulunduğu bu ev yıkıldı ve pek çok aile üyesi burada öldü. Yoğun saldırı Sırp güçleri tamamen köye girene kadar 36 saat sürdü. Adem Yaşari ailesinin 52 ferdiyle birlikte bu saldırıda öldü. Yaşari, ölümünden sonra bütünArnavutların bağımsızlık sembolü figürü haline geldi. 17 Şubat 2008’de Bağımsızlık ilanını takip eden günlerde evi, çatışmadan sonraki haline hiç dokunulmadan korunarak müze haline getirildi.
Haber: Muhammed Tahiri
Fotoğraf: Jetlir Kovaçi