ABD, Yunanistan’a Aerosonde İHA, M1117 zırhlı araçları ile lojistik ve program destek unsurlarının satışını tahmini 130 milyon Dolar maliyetle onayladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’a Aerosonde İHA ve M1117 zırhlı araçları ile ilgili lojistik ve program destek unsurlarının tahmini 130 milyon Dolar maliyetle olası bir Yabancı Askeri Satışını (FMS) onaylayan bir karar aldığını açıkladı. 20 Aralık itibarıyla ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı’nın (DSCA), Kongre’yi olası satıştan haberdar eden gerekli belgeyi ulaştırdığı aktarıldı.
ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafından yapılan duyuruya göre Yunan hükümeti, Aerosonde İHA’yı Anti-Spoofing Modülü (SAASM) ile Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) gibi faydalı yükleri ile satın almayı talep ettiği bildirildi. Buna ek olarak Yunanistan, M1117 zırhlı araçları arayüz kitleri ve entegrasyonu ile yedek parça paketi ve ikmali, yeni ekipman eğitimi, program yönetimi desteği, yüklenici lojistik desteği gibi teknik ve lojistik destek hizmetlerini de tedarik edecek.
Tahmini toplam maliyeti 130 milyon Dolar olan tedarik planı ile yapılan duyuruda DSCA, “Önerilen bu satış, Avrupa’da siyasi ve ekonomik istikrar için bir güç olmaya devam eden bir NATO müttefikinin güvenliğini artırarak Amerika Birleşik Devletleri’nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini destekleyecektir.” ifadeleri yer aldı.
Aynı zamanda satışın Yunanistan’ın mevcut ve gelecekteki tehditleri caydırma, koalisyon operasyonlarını destekleme ve ABD ile birlikte çalışabilirliği artırma kabiliyetini geliştireceğini vurgulayan DSCA, Yunanistan’ın bahse konu teçhizatları kendi silahlı kuvvetlerine adapte etmekte zorluk çekmeyeceğini de belirtmektedir.Söz konusu tedarik planında ana yüklenicinin ABD merkezli Textron Systems olacağı açıklandı. Ayrıca potansiyel satışla bağlantılı olarak bilinen herhangi bir offset anlaşması bulunmadığı da belirtildi. Bahse konu ekipman ve desteğin önerilen satışı bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceğini belirten ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı, satış sonucunda ABD’nin savunması üzerinde olumsuz bir etki olmayacağını da ekledi.
Yunanistan’da helikopter krizi
Yunanistan merkezli Kathimerini tarafından yapılan habere göre Stefanovikeio üssünün Eylül 2023’te sel sonucu yıkılmasının ardından bazı Apache helikopterleri zarar görmüş bazıları ise başka üslere taşınmıştı. Bu bağlamda Yunan Hava Kuvvetleri, operasyonel verimlilik açısından bunlardan bir kısmının Selanik’te kalıcı olarak konuşlandırılmasını değerlendiriyor.
Konuyla ilgili planlamalar sürerken Yunanistan, helikopter filosu ile sorun yaşamaya devam ediyor. Suudi Arabistan ile yedek parça tedariki için devam eden görüşmeler sekteye uğradı ve onarımlar daha da gecikti. Yunanistan’ın Sikorsky CH-47 Chinook helikopterleri de önemli zorluklarla karşı karşıya; hizmette olan 25 helikopterden sadece 5 tanesi uçuşa hazır.
defencturk