ABD, AB ve NATO Kosova’daki gerilime karşı itidal çağrısı yaptı 

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve NATO, Kosova’nın kuzeyinde gerilimin azaltılması için itidal çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisi, Kosova’da yaşananlara ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı ile ortak açıklama yaptı.

AB ve ABD’nin Kosova’nın kuzeyindeki gergin durumdan endişeli olduğu belirtilen açıklamada, “Gerginliğin koşulsuz şekilde düşürülmesi amacıyla acilen harekete geçilmesi ve provokasyonlardan, tehditlerden ve gözdağı verecek eylemlerden kaçınılması için azami itidal göstermesi konusunda herkese çağrıda bulunuyoruz.” ifadesi yer aldı.

NATO’nun Kosova’daki misyonu KFOR da Sırplar tarafından sınır geçişlerine barikat kurulması ve polisle şiddetli çatışmalara varan gerginliklerin yatıştırılması için taraflar arasında diyaloğu desteklediğini açıkladı.

Kremlin ise Rusya’nın Kosova’yı istikrarsızlaştırmak için Sırbistan’ı etkilediği yönündeki iddiaları reddederek Sırbistan’ın etnik Sırpların haklarını savunduğunu öne sürdü. 

Öte yandan Priştine Asliye Mahkemesi sözcüsü, gözaltına alınmasıyla protestoları ateşleyen eski Kosovalı Sırp polis memuru Dejan Pantic’in savcılığın talimatıyla serbest bırakıldığını ve ev hapsine alındığını bildirdi. 

Dejan Pantic, 10 Aralık’ta görevli bir polis memuruna saldırdığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Kosovalı Sırplar, Pantic’ın serbest bırakılması talebiyle başlayan protestolarda sınır geçişlerine barikatlar kurdu ve polisle çatışmalar yaşandı. 

Sırp bir yetkilinin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Pantic’in serbest bırakılmasının ardından Kosova’daki etnik Sırplara protestolara son verme çağrısı yaptı.

Pantic gözaltısıyla Sırbistan ve Kosova arasında gerilim yükselmiş, 10 Aralık’ta iki ülke arasındaki iki sınır kapısı kapatılmıştı. Çarşamba günü ise Merdare sınır geçişi de trafiğe kapatıldı. 

Kosova 20 yılı aşkın bir süredir, bağımsızlığını destekleyen Batı ile uluslararası örgütlere katılımını engellemeye çalışan Sırbistan’ı destekleyen Rusya arasında bir gerilim kaynağı. 

Kosova’nın kuzeyinde yaşayan yaklaşık 50 bin Sırp, Priştine hükümetini ya da Kosova’nın ayrı bir ülke olarak statüsünü tanımayı reddediyor.

euronews

Read Previous

Galatasaray Nef, Sırp basketbolcu Dusan Ristic’i kadrosuna kattı

Read Next

Rusya’da askere alınmak istemeyen Çeçenler, Bosna-Hersek üzerinden AB’ye gitmek istiyor