Bulgaristan’da rektör ve dekanlara 65 yaş sınırı getirildi

Bulgaristan Meclisi, Yükseköğretim Yasası’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısını bugün yapılan ikinci tur oylamada kabul etti. Değişiklikler, yüksek okulların üst yönetim kadrosuna atanacak görevlilere 65 yaş sınırı getiriyor.

Değişikliklere göre, üniversitelerin üst yönetim kadrosuna seçilen kişiler, seçim tarihi itibariyle 65 yaşını doldurmamış olmalıdırlar. Ancak rekrör, bölüm, şube ve kolej müdürü, anabilim dalı başkanı ve yardımcılarının görevine 65 yaşını doldurduklarında son verilmeyecektir.

Kanun değişikliklerinin yürürlüğe girdiği sırada 65 yaşını doldurmuş olanlar, seçildikleri koşullara bağlı olarak görev sürelerini tamamlayacaktır. Yani yükseköğretim kurumlarının akademik teşkilat yönetmeliklerinde görev süresinin 65 yaşın doldurulması ile sona erdiği belirtilmişse bu olacak, fakat yönetici kadrosunda yer alan görevlilerin görev süresini tamamlayacağı belirtilmişse, bunun önünde herhangi bir engel olmayacaktır.

Meclis, bugün Ulusal Yükseköğretim Kurumları Haritası’nın Ulusal Meclis yerine Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmesine karar verdi. Harita ile meslek alanları ve düzenlenmiş mesleki uzmanlık alanlarına göre ülkedeki yükseköğretim kurumlarının profili ve bölgesel yapısı belirlenecektir ve harita, Eğitim ve Bilim Bakanı’nın önerisi ile ulusal işveren ve sendika örgütleri ile koordineli olarak hazırlanacaktır.

Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, Mecliste yapılan tartışmalar sırasında son otuz yılda yükseköğretim kurumlarının profil gelişimi de dahil olmak üzere bağımsız stratejilere yol açan nihai bir akademik özyönetim modeli olduğunu söyledi. Bakan, böylece örneğin 14 yeni üniversitenin açıldığını kaydetti. Vılçev,” Bu model genel bir çerçeveye oturtulmamıştı ve sosyal, hukuki ve iktisadi bilimlerde yüksek öğrenim arzında artışa neden oldu” dedi.

Vılçev, haritanın yükseköğretim kurumlarının profil yapısını tamamen devlet planlamasına geri döndürmeyeceğini, daha ziyade daha fazla yüksek öğrenim merkezinin açılmaması, yükseköğretim kurumlarının yeni şubeler açmak için çaba harcamaması yönünde bir çerçevesi olacağını belirtti. Onun ifadesine göre, harita aynı zamanda Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu’na projeleri gözden geçirmemesini de işaret edecektir.

GERB partisi mensubu olan Meclis Eğitim Komiyonu Başkanı Milena Damyanova, haritanın Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilmesi kararıyla esneklik ve lobi çıkarlarına karşı koruma sağlanacağını açıkladı. Onun ifadesine göre, harita Ulusal Meclis tarafından kabul edilirse bu, belirli bölgelere akademik görünüm verme girişimi olacaktır.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

GTGB’de meslek tanıtım semineri

Read Next

Sırbistan Milli Günü Ankara’da kutlandı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *