Gostivar’da düzenlenen açık oturumda FETÖ vurgusu

Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) tarafından dün Gostivar’da düzenlenen “Tek Toplum” açık oturumuna Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği’ni (MATÜSİTEB) temsilen İlker Yusuf katıldı.

Açık oturumda MATÜSİTEB temsilcisi İlker Yusuf, Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk toplumunun mevcut sorunlarını dile getirerek, FETÖ ile mücadele konusuna dikkati çekti.

Kuzey Makedonya’da yaşamakta olan farklı milliyetlerden uzman ve STK temsilcilerin katıldığı toplantıda MATÜSİTEB olarak “Tek Toplum Programı” hakkında aşağıdaki hususlar üzerinde görüş bildirildi:

– Kuzey Makedonya’da yaşamakta olan Türk toplumuna bakıldığında hala temel hak ve hürriyetlerinin uygulanmasında sıkıntıların olduğu; merkezi ve yerel çapta hakça temsiliyetin uygulanmadığı; genel anlamda da toplum temsiliyetinin orantısız olduğu aşikardır.
– Kuzey Makedonya Cumhuriyetini Anayasası ile garanti altına alınmış anadilde eğitim hususunun belirli bölgelerde keyfi nedenlerden dolayı, özellikle Kuzey Makedonya’nın Doğusunda ve bazı kırsal bölgelerde, ilkokul ve lise öğrenimlerinde uygulanmadığı görünmektedir.
– Ayrıca eğitimde kitap, müfredat ve öğretmen kadrolarında sorunlar mevcut.
– Kuzey Makedonya Cumhuriyeti seçim sisteminin sayıca az olan toplulukların yararına olacak şekilde değiştirilmemesi ve söz konusu toplulukların meclis nezninde temsiliyetlerini güçlendirmek adına garantili milletvekili sisteminin olmaması.
– Kamuda istihdam konusunda sayıca az olan topluluklara yönelik adil davranılmaması (Türklerin istihdam yerlerine diğer milletlerden insanların alınması)
– Dini ve kültürel boyutta hakların çiğnenmesi (Osmanlı döneminden kalma camilere ve diğer kültürel yapıtlara yönelik önyargıların hala devam etmesi)
– Kuzey Makedonya ile Türkiye’nin Stratejik Ortak olmalarına rağmen Türkiye için en önemli noktalardan biri olan FETÖ ile mücadele konusunda Kuzey Makedonya’nın pasif davranması; Kaldı ki Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk toplumunun tamamına yakını FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu kabul etmektedir.
– Ekonomide iyileşememenin en büyük yankılarının az sayıda nüfusa sahip topluluklarda görülmesi.
– Siyasetin baskısından uzak, adil ve tarafsız sayımların henüz yapılamamış olması.
– Sivil toplumun projelerinin devlet kurumları tarafından yeterince ve adil bir şekilde desteklenmemesi.

MATÜSİTEB’ten yapılan açıklamada, “Bu ve bunlar sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, teorik olarak göze ve kulağa hoş gelmesine rağmen TEK TOPLUM PROGRAMI, önceden yaşanan tecrübelerden hareketle söz konusu sorunların çözüme kavuşturulmadan uygulanması ve işlevselliği zor görünmektedir.” denildi.

Açıklamanın devamında, “Ayrıca MATÜSİTEB olarak, prensipte olumlu görünse de TEK TOPLUM PROGRAMINI, Kuzey Makedonya’da yaşayan Türk toplumunun yararına olacak haliyle kabul etmek durumundayız. Ancak, söz konusu programın ülkedeki sayıca fazla olan toplumların, azınlık statüsünde olan toplumların haklarını gasp etmesine, eşitsizliğe ve diğer temel insan haklarının ihlaline neden olması durumunda MATÜSİTEB olarak bizlerin TEK TOPLUM PROGRAMINI kabul etmesi mümkün değildir.” ifadelerine yer verildi.

Kuzey Makedonya Türklerinin mevcut sorunların çözüme kavuşmaması halinde “Tek Toplum” programının Türkler tarafından kabul görmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Read Previous

AP, Türkiye karşıtı provokasyon yapan Yunan milletvekilini şimdilik ‘uyarmakla’ yetindi

Read Next

Avrupa ülkeleri Vuhan’daki vatandaşlarını tahliyeye başlıyor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *