Arnavut Üniversiteli Öğrenciler Birliği (USSH) dün akşam, ülkedeki üniversitelerin eğitim seviyesini ve devlet yurtlarındaki koşulları geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında “Dış yatırımlar, Kuzey Makedonya’nın Eğitim Sistemini Ne Kadar Etkiledi?” başlığında panel konferansı düzenledi.
Haris Süleyman – TIMEBALKAN
Kuzey Makedonya’daki üniversiteli öğrencilerin eğitim sistemindeki sorunlarını ele alan panelde konuşmacı olarak katılan Kalkandelen Üniversitesinden Prof. Dr. Süleyman Baki, Uluslararası Balkan Üniversitesinden Bilal Şener ve Güneydoğu Avrupa Üniversitesinden Prof. Dr. Gadaf Recepi ülkedeki eğitim sisteminin gelişimi ve üniversiteli öğrenciler için nasıl daha uygun şartların sağlanacağı ve bu konuda dış yatırımların nasıl bir etki oluşturduğu hakkında değerlendirmede bulundular.
Buşi Otelin konferans salonunda düzenlenen panele Alternativa Partisi Genel Sekreteri Skender Recepi – Zeyd, Parklar ve Yeşil Alanlar Genel Müdürü Adriyan Muça, eski USSH Başkanı Daim Luçi ve çok sayıda üniversiteli öğrenci katıldı.
USSH Başkanı Nermine Hamidi bu konuyla ilgili “Bugün üniversite öğrencilerin hassas sorunları haftası projesini resmi olarak başlatıyoruz. Birinci faaliyetimiz yabancı modellerin ve dış yatırımların Kuzey Makedonya’daki eğitim sistemine oluşturduğu etkiyle ilgilidir. Biz bu konuyu seçerek devlet üniversitelerindeki eğitim seviyesini ve devlet yurtlarındaki koşulları düzeltip geliştirmeyi amaçlıyoruz.” açıklamasını yaparak ayrıca üniversiteli öğrencilerin diğer sorunları da ele alınacağını bildirdi.
Ayrıca USSH yönetim kurulu üyesi Hamzi İbraimi de bu projenin geçmiş yıllarda gerçekleştirdikleri bir faaliyetin devamı olsa da bu konuda ilk kez böyle bir faaliyet düzenlediklerini belirterek “Biz bu konuyu şu sebepten dolayı seçtik; yabancı ülkelerden gelen iki üniversitemiz var. Mesela IBU (Uluslararası Balkan Üniversitesi) Türk devletinin bir projesidir ve IBU’yu örnek aldığımızda her yıl 500 öğrenciye burs verdiğini ve oldukça uygun şartlar sağladığını görüyoruz. Bunu biz devlet üniversiteleriyle karşılaştırdığımızda şartların pek uygun olmadığını görüyoruz ve bununla birlikte gelen üniversitelerin siyasileştirilmesi bizleri bu karşılaştırmayı yapma durumuna getirmektedir. Bunun dışında Güneydoğu Avrupa Üniversitesi de oldukça uygun şartlar ve kaliteli eğitim sağlamaktadır. Dolayısıyla bu özel üniversiteler ülkede en kaliteli eğitim şartlarını sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.
Arnavut Üniversiteli Öğrenciler Birliği 30 Mayıs 2012 yılında Kuzey Makedonya’daki Arnavut üniversite öğrencileri tarafından kurulan ve ülkedeki tüm üniveristeli öğrencilere açık olan bir kurumdur.