“Makedonya’da Osmanlı’nın Kültürel Etkileri” konulu serginin açılışı yapıldı

Mehmed Arif / Aydın Davud

Yunus Emre Enstitüsü ve Makedonya’daki müzelerin ortak işbirliğiyle Üsküp Türk Çarşısı’nın otantik mekanlarından Çifte Hamam’da “Makedonya’da Osmanlı’nın Kültürel Etkileri” konulu serginin açılışı dün gece yapıldı.

11

Açılış konuşmasında Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı katılımcıları selamlarken Osmanlı’nın bir inşa ve ihya medeniyeti olduğunu vurguladı. Samsakçı, serginin on gün boyunca açık kalacağını ifade ederken sergide emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil serginin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken konuşmasını “Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayacaklarına olan inancımı ve bu iki dost kardeş ülkenin dostluk ve kardeşliğinin ilelebet süreceğine olan inancımı huzurunuzda bir kez daha vurgulamak istiyorum” sözleriyle tamamladı.

Kumanova Müzesi Müdiresi Anita Cvetanovska, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ile yaptıkları bu çalışmadan duyduğu memnuniyeti ifade ederken işbirliklerinin devamını diledi. Sergide sergilenecek obje, aksesuar ve fotoğraflardan da bahseden Cvetanovska, “Bu eserler ortak kültürel tarihimizin izlerini taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Kurşunlu Han, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nün kullanımına tahsis edilecek

Makedonya Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi Kurşunlu Han’ın Makedonya Parlamentosu’nda alınan karar doğrultusunda Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’ne 10 yıllına tahsis edileceğinin müjdesini verdi. Şehabi Necip Fazıl Kısakürek’in “Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes / Ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

2

Sergi açılışına T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi, Halkbank İcra Kurulu Başkanı Necdet Palakçı, sivil toplum teşkilatları temsilcileri, akademisyenler ve sanatseverler katıldı.

2014 ve 2015 yıllarında, iki kez açılan sergisinin üçüncü ve son ayağı Çifte Hamam’da gerçekleşirken sergide Makedonya’nın Üsküp dışındaki müzelerinde yer alan aksesuarlar ve sanat objeleri de sunuluyor.

13 Mart tarihine kadar açık kalacak olan serginin amacı Osmanlı sanat ve estetiğinin, ülkenin her yerine nasıl etki ettiğini katılımcılara sunmak.

 

 

Read Previous

Neymar’dan çarpıcı slogan: Ben Türküm!

Read Next

Benim için “samimiyet, ehliyet ve ciddiyet” esastır

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *