Dünyada sadece Türkiye’de bulunan dört sedyeli yoğun bakım donanımlı uçak ambulansla, Saraybosna ve Mostar’dan iki ayrı hasta Türkiye’ye getirilerek, Ankara ve İstanbul’daki hastanelere nakledildi.
Uçuş personelinin yanı sıra doktor, acil tıp ve anestezi teknisyeni ile sağlık memurunun bulunduğu ambulans uçak ekibi, tüm hazırlıkları tamamlayarak hastaları Türkiye’ye getirmek için harekete geçti.
Turist olarak gittiği Saraybosna’da beyin kanaması geçiren 51 yaşındaki Halise Zerrin Öztekin ile Mostar’da çalışan ve mide kanaması geçiren 36 yaşındaki Yunus Dilber’in yakınları, hastalarının Türkiye’ye transferi için acil ambulans talebinde bulundular.
Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından talebin değerlendirilmesinin ardından, Öztekin ve Dilber’in yoğun bakım donanımlı ambulans uçakla Türkiye’ye getirilmesine karar verildi. İşlemlerin tamamlanmasından sonra ekip, dün saat 23.15’te Saraybosna’ya hareket etti.
-“Uçağımızda en modern teknoloji mevcut”
Ambulans uçak sorumlu hekimi Dr. Alim Gasanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 51 yaşındaki Halise Zerrin Öztekin’in, turist olarak gittiği Saraybosna’da beyin kanaması geçirdiğini söyledi.
Öztekin’in Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi Yoğun Bakım Bölümü’nde tedaviye alındığını anlatan Gasanov, hastanın Türkiye’ye nakledilmesi için konsolosluk aracılığıyla başvuruda bulunulduğunu aktardı. Dr. Gasanov, “Talep üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Yapılan değerlendirme sonrasında hastanın Türkiye’ye nakledilmesine karar verildi.” dedi.
Teslim aldıklarında hastanın sağlık durumunun ağır olduğunu belirten Öztekin, “Şu an hastanın bilinci kapalı. Tedavi gördüğü hastanedeki yoğun bakım şartlarının tamamını uçak ambulansta devam ettirdik. Uçağımızda en modern teknoloji mevcut. Hastamızın tedavisinin, bundan sonra Ankara’da devam etmesi planlanıyor.” diye konuştu.
– “Yunus Dilber, artık Türkiye’deki hekimlerimize emanet”
Dr. Gasanov, Türkiye getirilen diğer hastanın ise Mostar’da Yunus Emre Enstitüsü’nde müdür olarak görev yapan 1983 doğumlu Yunus Dilber olduğunu söyledi.
Dilber’in mide kanaması geçirdiğini, kan kusma şikayetiyle hastaneye başvurduğunu aktaran Gasanov, “Hastanede endoskopi yapılıyor ve bunun sonrasında midesinde kanama olduğu belirtiliyor ancak kanamanın odağı belirlenemiyor. Yunus Dilber’in eşi Billur Dilber’in, hastasının Türkiye’ye transfer edilerek tedavisinin ülkemizde devam etmesi yönündeki talebinin ardından Sağlık Bakanlığımız harekete geçti ve hastamızı Türkiye’ye getirdik.” dedi.
Dr. Gasanov, Mostar’da 5 gündür tedavi gören Yunus Dilber’in uçak ambulansa alındıktan sonra durumunun değerlendirildiğini belirterek, “Hastamızın şu an bilinci açık, konuşabiliyor, yardımla yürüyebilecek durumda. İleri tetkik ve gerekli tedavinin yapılması amacıyla Türkiye’ye getirdik. Şu an durumu stabil olan hastamızın tedavisinin İstanbul’daki bir hastanemizde devam etmesi planlanıyor. Yunus Dilber, artık Türkiye’deki hekimlerimize emanet.” diye konuştu.
Dünyanın tek dört sedyeli yoğun bakım donanımlı uçak ambulansının çok sayıda kişiye umut olduğunu vurgulayan Dr. Gasanov, “Hem yüksek teknolojinin bulunduğu uçak ambulansımızda personelimizin de tecrübesi ve bilgisiyle bebekten erişkine, sağlık durumu çok ağır hastadan gebeye kadar çok sayıda kişiye umut olduk. Bundan sonra da umut olmaya devam edeceğiz. Sağlık personeli olarak bu sevince ortak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Şahsım adıma ben bir Türk olarak yaptığım işten gurur duyuyorum.” dedi.
-“Devletime teşekkür ediyorum”
Hasta Yunus Dilber de Türkiye’de daha iyi tedavi imkanları olduğunu belirtti.
Türkiye’ye nakledildiği için duyduğu mutluluğu dile getiren Dilber, “Devletime, böyle imkanları yurt dışında yaşayan görevlilere ve vatandaşlarına sundukları için teşekkür ediyorum. Ayrıca Dışişleri Bakanımıza, Sağlık Bakanımıza, Saraybosna Büyükelçimize ve emeği geçen tüm sağlık personeline ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” diyerek duygularını dile getirdi.