1974’ten bu yana düzenlenen seminer, Avrupa ve diğer yerlerden gelen misafirler ile en büyük Albanoloji toplantısı olarak kabul ediliyor.
Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi tarafından düzenlenen 38. Arnavut Dili, Edebiyatı ve Kültürü semineri bugün başladı. Seminere bu yıl da Tiran Üniversitesi, Avrupa’nın farklı yerlerinden ve diğer yerlerden çok sayıda misafir katıldı.
Etkinliğin 45 yıldır düzenlendiğini kaydeden Seminer Müdürü Shkumbin Munishi, Arnavut dilini ve kültürünü seven yabancı katılımcıların etkinliği özel kıldığını söyledi.
Seminerin sunduğu dil kurslarının Arnavutça öğrenmek için iyi bir fırsat olacağını belirten Munishi, “Bu yıl ki seminerin iki ana unsuru olacak. İlki Arnavutça öğrencileri, araştırmacıları ve severleri için Arnavutça kursuyla yıllardır geliştirilen didaktik unsur. Seminer kapsamında düzenlenen üç seviyeli yoğun kurslar, yalnızca Arnavutça öğrenmeye başlamak için gelen katılımcılara değil, aynı zamanda gelecekte onunla ilgili çalışma yapacak olan kişiler için de iyi bir fırsat.” şeklinde konuştu.
Filoloji Fakültesi Dekanı Lindita Rugova, seminere yatırım yapmanın “bir devletin geleceğine yatırım yapmak” olduğunu ifade etti. Rugova, “Seminer kurumu, albanolojinin dünyada uluslararasılaşmasının en güçlü konseptidir.” dedi.
Tiran Üniversitesi Rekötürü Mynyr Koni ise yaptığı konuşmada bu seminerin Tiran’da düzenlenmesi için bir alan yaratılmasını istedi. Koni, “Biz bugün iki Arnavut devletimizin olduğu daha özel bir durumdayız. Arnavutluk ve Kosova. Öte yandan, Makedonya ve Karadağ topraklarında bulunan Arnavutlarımızın daha konsolide bir konumda oldukları daha ayrıcalıklı bir durumdayız. Bu koşullarda bizim akademisyenler, araştırmacılar ve kurum yöneticileri olarak özel öneme sahip görevimiz, etkinliği geliştirmek ve bu işbirliğini en üst düzeye çıkarmak için destek sunmaktır.” ifadelerini kullandı.
30 Ağustos’a kadar sürecek olan seminere, yurtiçinden ve yurtdışından 100 öğrenci ve 40 öğretim görevlisi katılıyor.
Seminerin düzenlenmesindeki asıl amaç Arnavut dili, edebiyatı ve kültürü ile ilgilenen yabancı öğrenci ve araştırmacılara yardım etmek.