KTTO Geleneksel iftarını düzenledi

Kosova Türkiye Ticaret Odası (KTTO) geleneksel iftar yemeği organizasyonunda tüm üyeleriyle bir araya geldi.

İftar organizasyonu çerçevesinde katılımcılar tarafından Kosova ve Türkiye arası dostluk ilişkileri, serbest ticaret anlaşmasının getireceği faydalar, Türkiye ile ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yönünde gösterilecek çabalar, DEİK ile olan işbirlikleri ve Karma Ekonomik Komisyonlarının devreye girmesi hususları ele alındı.

“İftarlar Kültürlerimizin Ortak Değeri”

KTTO Başkanı Abdurrahman Balkız, “İftarlar, kültürlerimizin ortak değerlerindendir” diyerek iki ülke arası  dostluk bağlarına dikkat çekti. Balkız, bu bağların olduğu yerlerde sağlam ticaretler de olur, yatırımlar da olur diyerek, Kosova Türkiye Ticaret Odasının bu dostluğun buluştuğu bir noktada kurulduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar ise dostlarla nimetlerin paylaşılmasının önemine değinerek, KTTO üyelerinin ihtiyaç sahiplerine yardımcı olma hususunda gösterdiği ilgiye teşekkür etti.

Serbest Ticaret Anlaşmasında Olumlu Beklentiler 

Oda Başkanı Abdurrahman Balkız, yaptığı konuşmada Türkiye ile yapılan ve Kosova tarafından onay bekleyen Serbest Ticaret Anlaşmasının bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.  Serbest Ticaret Anlaşmasının asimetrik bir anlaşma olduğunu söyleyen Balkız, Kosova lehine, Kosova’nın rekabetçi olduğu sektörlerin 10 yıl boyunca korunmuş olduğunu hatırlattı.  Oda Başkanı Balkız, Serbest Ticaret Anlaşmasının, karşılıklı ticaret hacminin artışının yanı sıra Kosova’ya yatırımların çekilmesine de katkı sağlayacağını kaydetti.

Ekonomi Kalkınma Bakanı Valdrin Lluka ise 5 yıl kadar önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığında görevdeyken Türkiye ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması çalışma grubunda yer aldığını belirterek, müzakere sürecinde Türkiye’nin, işbirliğine son derece açık ve Kosova’nın yerli ürünleri koruma taleplerine hoşgörülü olduğunu dile getirdi. Dolayısıyla imzalanan metnin Kosova lehine bir nevi tercihli ticaret imkanı sağladığını belirten

Bakan Lluka, bundan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Sürekli yenilikler ve vatandaşlar için refah getiren serbest piyasa taraftarı olduğunu söyleyen Bakan Lluka, bu anlaşmanın bir an önce yürürlüğe girmesini arzuladığını belirtti.

Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da Serbest Ticaret Anlaşmasının her halükarda yürürlüğe geçmesi gerektiğini ifade ederek, “Bu anlaşma hem Türkiye için ama özellikle Kosova için ve Kosova’daki iş dünyası için önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar da Serbest Ticaret Anlaşmasına değinerek, Kosovalı liderlerle yaptığı temaslarda bu anlaşmanın onayının önemini vurguladığını kaydetti. Büyükelçi Sakar, bu anlaşmasının Kosova tarafından da onaylanmasıyla, ticari ilişkilerin çok daha güçleneceğine dair inancını dile getirdi. Bu konuda iyimser olduğunu ifade eden Büyükelçi Sakar, 23 Nisan etkinlikleri çerçevesinde Kosova ziyaretinde bulunan Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı’ya “Kosovalı dostlarımız, bakanımıza çok yakında Serbest Ticaret Anlaşması konusunda iyi haber alacaksınız” dediklerini aktardı.

Türkiye, Kosova’nın çok önemli bir partneri

Öte yandan Ekonomi Kalkınma Bakanı Valdrin Lluka, Türkiye’nin Kosova için son derece önemli bir rol oynadığını belirterek ana partnerler arasında yer aldığını söyledi.  Kosova’ya gelen doğrudan yabancı yatırımlarda Türkiye’nin her zaman ilk üçte yer aldığını söyleyen Lluka, ancak doğrudan istihdam yaratan yatırımlar ve hizmet sunan sektörlere bakıldığında Türkiye’nin birinci sırada olduğuna dikkat çekti.

Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ise birlik ve dayanışma ile ilişkilerin daha da gelişeceğine vurgu yaptı. Siyasiler olarak bizler de üzerimize düşen görevi yaparak Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkileri daha da geliştirebiliriz diyen Yağcılar, iki ülke arası iyi siyasi, ekonomik, ticari ve dostluk ilişkileri sayesinde hedeflenen amaçlara daha kolay ulaşılabileceğini belirtti.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar da Kosova Türkiye Ticaret Odasının hem Kosova kurumlarıyla hem de Türkiye’de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) gibi Türk kurumlarıyla işbirliğinden ve çalışmalarından memnuniyet duyduğunu ifade etti.  Türkiye’nin FETÖ terör örgütü ile mücadeleye kararlılıkla devem edeceğini belirten Büyükelçi Sakar, Kosova makamlarına da bu yolda Türkiye’ye sağladığı destekten dolayı müteşekkir olduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Rejhan Vuniqi ise Kosova ile Türkiye arasında var olan mükemmel ilişkilere dikkat çekerek bunların tarihsel ilişkiler olduğunu söyledi.  Vuniqi, Türk devletine Kosova’ya savaş öncesi, savaş boyunca ve günümüze kadar sağladığı daimi desteklerden dolayı da teşekkür ederek

“Türkiye, Kosova devletinin ve halkının dostudur ve dostu olmaya devam edecektir” diye konuştu.  İkili ilişkilerin ekonomiyle sınırlı olmamakla birlikte her yönlü ilişkilerin gelişmesini temenni eden Bakan Yardımcısı Vuniqi, Kosova’da faaliyet gösteren tüm Türk şirketlerine başarılar dileyerek yardıma ihtiyaç duydukları her zaman Kosova kurumlarının desteğinin yanlarında olacağını belirtti.

Kosova ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde Odanın rolüne dikkat çeken KTTO Başkanı Abdurrahman Balkız, Kosova’daki Türk yatırımlarının bu ülkede 10 bin kadar istihdam sağladığını, KTTO’nun Kosovalı üyelerle birlikte istihdama katkısının ise 20 bin civarında olduğunu dile getirdi.

Türkiye’ye bir iş programı gündemde

Ekonomi Kalkınma Bakanı Valdrin Lluka, Oda Başkanı Sayın Abdurrahman Balkız’la istişare edip, Oda ile birlikte Türkiye’ye bir iş seyahati düzenlemenin faydalı olacağını değerlendirdiklerini söyledi. Lluka bu seyahatte Kosova’nın özellikle enerji, maden ve enformasyon teknolojileri konusunda sunduğu yatırım fırsatlarının Türkiye’ye anlatılması amacını taşıyacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar ise iki ülke arasında kurulan Karma Ekonomik Komisyonu mekanizmalarının aktif hale getirilmesi hususlarını dile getirdi. Bu komisyon için Türkiye’nin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u Türk tarafı eş başkanı olarak belirlediklerini, Kosova tarafının da kendi başkanını belirlemesini beklediklerini belirtti.

21 Mayıs Salı akşamı Emerald Otelde, Atlantik Group ev sahipliğinde düzenlenen KTTO iftarına  Ekonomi Kalkınma Bakanı Valdrin Lluka, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Rejhan Vuniqi katıldı. İftarda KTTO Başkanı Abdurrahman Balkız ve Oda üyelerinin yanı sıra, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi ve Odanın Onursal Başkanı Büyükelçi Çağrı Sakar, TİKA Kosova Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Müdürü Mehmet Ülker, Ticaret Müşaviri Onur Tekyıldız ve 3. Katip Onur Tanay da yer aldı.

 

 

Kosovaport

Read Previous

Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliğinden İftar

Read Next

Kosova Başbakanı Haradinaj, Merkel ile görüşecek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *