Isı ve Enerji Verimliliği Projesini Razgrad Okuma Evinde uygulayan TİKA, Bulgaristan da ilk defa kendi logosu ile projesinin açılışını dün yaptı.
Razgrad Valisi Günay Hüsmen, TİKA Balkanlar ve Dogu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye’nin Burgaz Başkonsolosu Nuray İnöntepe, sanatçı, akademisyen ve kursiyerlerin katıldığı açılış töreninde TİKA Proje Tabelası Vali Hüsmen ile TİKA BADA Başkanı Çevik tarafından açıldı.
Açılışta konuşan Vali Günay Hüsmen: “Bugün, TİKA tarafından yenilenen 1869 Razgrad Okuma Evi binasını açtık. Bir süre önce, Okuma evi yönetimi 1954’te inşa edilen binanın onarım ihtiyacını benimle paylaştı. Bu onarımın destek ihtiyacını karşılamak için Ankara’ya gittim.
TİKA Başkanı Sayın Dr. Serdar Çam ile Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Dr. Mahmut Çevik ile görüştüm.
Bugün bu proje Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki iyi işbirliği nedeniyle gerçekleşti.İki ülke arasındaki işbirliğinin ne anlama geldiğini pratikte göreceğimizden eminim.
Asil jest için, TİKA’ya ve iyi ilişkileri bu bağışı mümkün kılan iki ülkenin liderlerine teşekkür ediyorum.
Yapılacak diğer üç projelerimiz; Yarıda kalan Tsar Boris kilisesininin inşaatının tamamlanması, Rusçuk Üniversitesi Razgrad Şube Binası Yalıtım Projesi, ve İsperih Belediyesinin Sokak Aydınlatma Projeleridir ifadelerini kullandı.
Kültür Toplumların Oksijenidir
TİKA Balkanlar ve Dogu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik ise yaptığı açılış konuşmasında, Okuma Evinin sanatla bütünleşmesinin, kültürel faaliyetleri de gerçekleştirmelerinin önemli olduğunu, TİKA Baskanı Dr.Serdar Çam in Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığına atanmasının var olan kültürel iliskilerin artmasına vesile olacak projelerin uygulanmasına katkı ve imkan sağlayacağını belirtti.
BADA Başkanı Çevik, “Kaderimiz bu coğrafyada çizilmiştir. Sevincimiz, acımız, ezgilerimiz aynıdır. El ele bu coğrafyada birlikte olmalıyız, dinimiz ve dilimiz farklı olsada kalplere dokunacak şekilde çalışacağız. Bu proje ne ilk nede son projemiz olacaktir. Kültür alanında da projelerimiz olacaktır . Halkın ruhunu inşa edecek faaliyetleri yapan bu gençler ile bu projeleri fazlası ile yapacağız” dedi.
Bulgar atasözü vardır: “Büyük Ambar, küçük kepçe ile dolmaz ” diye. Kepçeleri büyülteceğiz ve çoğaltacağız.
Özellikle de gençlerin, binaları korumak ve inşa etmekten daha önemli bir şey yaptıklarını, topluma ruh verdikleri gördüğünü, Okuma evi yetkililerine de buna vesile oldukları için ayrıca teşekkür etti. Kültür, toplum için bir oksijendir diyen Çevik, projenin bedelini soran basın mensuplarına “iki ülke arasında hediyeleşmenin maliyeti olmaz,manevi güzellikte maddiyat önemli degildir” dedi.