Kosovalı Türk yazar Zeynel Beksaç, Prizren Türk Halk danslarının unutulmaz oyuncu ve koreografi Reşat Şinik’in vefatının 17. yıldönümü vesilesiyle bir yazı yayınladı.
Onu bundan tam 17 yıl önce kaybetmiştik…
Doğru Yol TKSD-ni başarıdan başarıya koşturan, yücelten nice sanatçı, aydın, işçi, öğretmen ve diğer üyeler olmuştur. Gerçekten, bu dernekle bütünleşmiş ve tam anlamıyla bu derneğe ömrünü adamış niceleri var. İşte bu derneğe büyük bir aşkla bağlanan, en güzel yıllarını bu derneğin gururlu ve onurlu bir şekilde yaşatılmasına seve seve verenlerin arasında halk danslarının unutulmaz oyuncu ve koreografı Reşat Şinik de bulunmaktadır.
Uzun yıllar beraber olduk Doğru Yol derneğinde. Adım attığım 1966 yılında onu dernekte görmüş, ölümüne dek derneğe sadık kaldığına tanık olmuştum.
Halk dansları onun alanı olmasına rağmen, gerçekte tam bir aşıktı. Prizren türkülerinin adeta kaynak kişisiydi. Kardeşinden, Ziya Şişko’dan ve diğer eski üyelerden duyduğu şekilde Prizren türkülerini söylemekten zevk duyardı. Nitekim, kimi türkülere koreografi yaparak konserlerde, uluslararası festivallerde o oyunları son derece başarılı bir şekilde uzun yıllar yönettiği derneğin halk dansları ekibiyle yaşattı…
Daha yedi yaşındayken kardeşi Muharrem’e özenerek Prizren halk türkü ve danslarına gönül verdi. Bu sevda önce düğün derneklerde devam etti. Sonra bir gün Doğru Yol derneğinden adımlarken, yaşı on altıydı. Bir düğünde beğenilip Doğru Yol’a çağrılan Reşat Şinik, ilk teması derneğin ve aynı zamanda kentin, hatta yörenin efsaneleşmiş halk oyunlarının güçlü temsilcileri olan Abdullah Palyaço, Reşat Lale, Ömer Latiç gibileriyle oldu. Ve Reşat Şinik Doğru Yol derneğinde halk dansları sözkonusu olunca haklı olarak üstad ünvanını taşımasına karşın, özellikle Bardak Oyunu’nu o büyük ustalardan esinlenerek geliştirmiştir.
Prizren’in unutulmaz oyunu olan “Aynalı Pembe”nin, ki bu Prizren’de eskiden beri bir tek türkü olarak düğün dernekte söylenirdi, dans olarak koreografisini yaparak Doğru Yol Derneği Halk Oyunları Ekibi’nin repertuvarına kazandırmıştır. Daha geçleri gene Prizren’in sevilen türküsü olan “Bahçe bahçe gezdim türküsüne de koreografi yaparak, onu da hem türkü hem de oyun olarak gelecek kuşaklara kazandırdı.
Reşat Şinik’in ayrıca oyunlar arasında: Prizren Orosu, Kılıç(ki bunun beş çeşit kofreografisi var), Kılıç-Kalkan, Mevlana, Hatice, Kasap Oyunu, Doktor Oyunu vb. yer almaktadır.
Evet, Reşat Şinik, yaklaşık elli yıl Doğru Yol derneğinde alın teri döktü, mütevaziliğiyle, efendiliğiyle ve ustalığıyla halkımızın gönlünde taht kurdu. Nice nice genç dansçı yetiştirdi. Yüzlerce konsere katıldı. Onlarca uluslararası festivallerde özgün danslarımızın tanınıp sevilmesi, alkışlanıp ödüllere sahip olmasına büyük katkısı geçti. 1961 yılında Belgrad’ta en iyi dansçı seçildi.
DOĞRU YOL TKSD-nin tarihinde Efes-Selçuk Halk Dansları Festivali’nin çok önemli bir yeri var. Her şeyden önce, Efes festivali Doğru Yol derneğinin Türkiye’de katıldığı ilk festivaldir. Ayrıca bu festivalde uluslararası düzeyde güçlü halk dansları ekipleri arasında Doğru Yol’un halk dansları ekibi en büyük performansı sergileyerek, bu tarihi mekanda alkış yağmuruna tutulmuştur. Reşat Şinik ve Talat Mitroviça’nın oynadıkları Bardak oyununun bu önemli başarıya imza atılmasında çok büyük rol oynadığı yadsınılmaz bir gerçektir.
Dedik ya, Reşat Şinik ömrünün sonuna kadar Doğru Yol derneğine sadık kaldı. Son yıllarda dernek çerçevesinde 4 ayrı grupta 105 dansçıyla çalıştı. Bugün halk danslarını yönetenlerin hepsi onun yetiştirdiği kadrolardır. Prizren otantik halk danslarının yetiştirdiği en güçlü oyuncu ve koreografıydı. Doğru Yol’u, Prizren’i ve Kosova’yı yurt ve yurt dışı en iyi bir şekilde tanıttı.
Bugün Doğru Yol TKSD Halk Dansları Ekibi(Yetişkinler kolu) onun adını taşıyor. Biz de tüm bu katkılarından dolayı kendisine olan minnettarlığımızı bugün, 17. ölüm yıl dönümünde de bir kez daha dile getirmeyi borç biliriz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun…
Zeynel Beksaç