Hava kirliliği ve sağlık üzerindeki etkileri üzerine bir forumda sunulan Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre hava kirliliği nedeniyle Bulgaristan’da yılda 15 000 kişi hayatını kaybediyor.
Bulgaristan, havadaki ince partikül maddelerin yüksek seviyede olduğu Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ilk sırada yer almaktadır.
Sadece bir kere nefes almakla yaklaşık 20 milyon ince partikül madde soluyoruz.
Bulgaristan Ulusal Televizyonu’na (BNT) konuşan pulmojoji uzmanı Dr. Aleksandır Sinitçiev,”75 yaşına kadar yaşayan bir kişi hayatında toplam yaklaşık 4 kilogram ince partikül madde soluyor ve bu partiküller akciğerlerine nüfuz ediyor. Bu miktar dört köşe tuğla kadardır” diye ifade etti.
Çapı 2,5 mikrometreden az olan toz parçacıkları akciğerlere derinlemesine nüfuz eder. Bizi hücresel düzeyde etkiler. Sonra vücudumuzdaki diğer tüm organlara ve sistemlere ulaşır.
Uzman doktor,”Hava kirliliği vücudumuzdaki zayıf noktamızı arıyor ve zayıf noktamız neresiyse çevre kirliliği oraya isabet ediyor. Genetik olarak zayıf noktamız akciğer ise, akciğerde bir sorunumuz oluyor, genetik olarak zayıf noktamız kalbimizse oraya isabet ediyor. Diyabet veya kanser hastalığı gelişebilir” diye sözlerine ekledi.
Bu nedenle uzmanların ifadelerine göre hava kirliliğine karşı alınacak önlemler önemlidir.Onlar bizde bu tür önlemlerin yeterli düzeyde olmadığını düşünüyorlar. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, havadaki ince partikül madde değerlerine ilişkin sınır değerlerinin aşıldığının tespit edilmesinden dolayı Bulgaristan’a karşı ceza prosedürü başlattı.
Dünya Sağlık Örgütü’nde uzman olarak görevli Doç. Dr. Mihail Okoliyski,” Bulgaristan’da yeterli düzeyde önlemlerin alınması gerekiyor. Özellikle büyük şehirlerde çok yüksek düzeyde hava kirliliği söz konusudur” diye yorumda bulundu.
Bulgaristan Hasta Haklarını Koruma Derneği Başkanı Plamen Tauşanov, “Daha 2017 yılında havadaki ince parçacıklı madde seviyelerinin ölçülmesi önerilmiştir. Şimdiye kadar bu gerçekleşmedi, ne ölçüyorlar? En tehlikeli seviyelerde olanlar ölçülmiyor. Bunlar sistemik yaklaşımlar değildir ve gözle görünür bir sonuç vermezler” diye izah etti.
Ülkemizde hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerden 20 kat fazla olduğunu kaydeden Tauşanov, “Buna rağmen hava kirliliğinden dolayı sağlığını tehdit eden tek bir faktörün bile farkında olmayan Bulgaristan vatandaşlarının oranı önemli seviyededir” dedi.
Hava kirliliğinin % 60’ı otomobillerin yaydığı zararlı egzoz emisyonlarından, kalan 40’ı ise ev ısıtmasından kaynaklanmaktadır. Hava kirliliği nedeniyle dünya çapında 7 milyon insan hayatını kaybediyor, onların içinde en büyük payı kalp hastalıkları, zatürree ve beyin felcinden ölenler oluşturdu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Bulgaristan’da havadaki ince partikül madde seviyeleri, Kırgızistan, Tacikistan ve Gürcistan’daki seviyelere yakındır.
Kırcaalihaber