Bulgaristan Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Arasında Tarımsal İşbirliğinin Desteklenmesi Merkezi’nin internet sitesinde yer alan bir habere göre Bulgaristan, üç yıl içinde Çin’e toplam 640 ton safran soğanı ihraç edecek.
Bu merkezin ve Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği’nin temsilcilerinden oluşan bir Bulgaristan heyeti, şu anda Çin’i ziyarette bulunuyor. Çin’in Xiaoshan Eyaleti’nde bulunan Hangzhou şehrinde imzalanan sözleşme Çin tarafından Tarım, Bilim ve Teknoloji İçin Zhejiang Jantyen Şirketi tarafından desteklendi.
Sözleşme 3 yıllık bir uygulama planı öngörüyor. Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Arasında Tarımsal İşbirliğinin Desteklenmesi Merkezi Müdürü Vasil Gelev ve Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Tahirov ve Çin şirketinin müdürü Zhu Hanlian’ın imzaladığı belgeye göre 2019 yılında ülkemizin 40 ton, gelecek yıl 200 ton ve 2021 yılında 400 ton safran soğanı ihraç etmesi gerekir.
Çin’e ihraç edilecek safran soğanının toplam değeri 6,5 milyon avroya ulaşıyor. İmza töreninde Xiaoshan Eyaleti Başkan Yardımcısı Phang Jiang, Filibe Ziraat ve Tarım Üniversitesi ve Zhejiang Üniversitesi’nde görevli bilim adamları da hazır bulundular.
18 Mart’ta Hangzhou şehrinde Bulgaristan, Çin ile Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Arasında Tarımsal İşbirliğinin Desteklenmesi Merkezi tarafından düzenlenen akademik forum yapıldı. Zhejiang Üniversitesi’nde görevli profesörler, Filibe Ziraat ve Tarım Üniversitesi ve Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Tahirov ile safran üretimi konusunda deneyim alışverişinde bulundular. İki üniversite arasında ipekböceği üretimi, safran endüstrisi, e-ticaret ve gıda güvenliğini artırmaya yönelik ortak laboratuvarlar inşa edilmesinin yanı sıra öğrenci değişimi alanında iş birliğine ilişkin projeler ele alındı. 31 Ekim 2018’de Çin ve Bulgaristan, iş birliğin ve bilgi değişiminin teşvik edilmesi, tarım, bilim ve teknoloji, ticaret, turizm ve safran endüstrisi alanında kültürel alışverişin popülarize edilmesine yönelik çalışma konusunda anlaştı.
Geçen yıl Kasım ayında Tahirov, dünyanın safran üretimi merkezi olarak kabul edilen İran’ı ziyaret etti. Orada Meşhed şehrinde bu son derece pahalı kültür bitkisi hakkında bir araştırma merkezi kurmak için bir çerçeve anlaşması imzaladı. Üç büyük İran kuruluşu bu merkezin kurulmasına yatırım yapacak. Kırcaali bölgesinden olan Tahirov, Bulgaristan’da safran yetiştiriciliğini teşvik etmek için büyük çaba sarf etti ve birçok çiftçi şimdi Rodoplar ve diğer bölgelerde geleneksel tütün yetiştiriciliğinden vazgeçip safran yetiştiriciliğine yöneliyor.
Kırcaalihaber