Yücel Şehitleri Üsküp’te yad edildi

Yücelciler idam edilişlerinin 71. yıldönümünde,Köprü Derneği tarafından MATÜSİTEB himayelerinde düzenlenen anma programıyla yad edildi.

TİMEBALKAN

Yücelciler şehadetlerinin 71. yıldönümünde, Köprü Derneği tarafından Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Merkezi’nde düzenlenen programla yad edildi. Anma programına Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Maarif Vakfı Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Serhat Kula, Ensar Derneği Başkanı Süleyman Baki, dernek başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma programında konuşma yapan Anayasa Makemesi Üyesi Salih Murat, “Makedonya’da Türklerin ihtişamlı yolunu ararken yollar bizi hep yücelcilere götürecek” dedi. Yücel Hareketi’nin Makedonya Türkleri için öneminden bahseden Murat, “Biz nerede kaybettiğimizi ararken kaynağımızın Yücelciler olduğuna eminim. Araştırmalarımız bu konu üzerinedir. Yücelciler Makedonya Türk varlığının özgün bir mirasıdır. Biz malesef yıllarca bu mirası paylaşamadık” ifadelerini kullandı.

“Yücelciler Makedonya Türk varlığının özgün bir mirasıdır”

Daha eski dönemde Tito Yugoslavyası’nda birileri bize bunu bilinçli olarak paylaştırtmadığını belirten Salih Murat, “İyisiyle, kötüsüyle bu bizim mirasımız. Bildiğiniz üzere miras hukukunda babalar bazen çok şey bırakır bazen az şey bırakır fakat evlatlar paylaşır. Malesef birileri, bizim aşkımızı, bizim azmimizi, bizim benliğimizi oluşturan mirasımızı paylaştırmaya izin vermediler. Şu anda da hem bizden kaynaklanan çeşitli zafiyletler hem değişik ortamlardan dolayı hala bunu biz su yüzüne çıkaramadık. Osmanlı bir Rumeli devletiydi ve hem en büyük zirvesini hem en büyük acısını Osmanlı Rumeli’de yaşadı. Bu acının zirvesi de Yücel Teşkilatı’dır” şeklinde konuştu.

Yücelcileri anma programında selamlama konuşması yapan Köprü Derneği Başkanı ve MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, “Bugün Makedonya Türk varlığını konuşurken unutmamamız gereken bir olayı tekrar hatırlamak üzere bir arada toplanmış bulunmaktayız” dedi.

“Yeni nesillere bu anlayışı aktarmak için farklı toplantılar tertiplemeye gayret göstereceğiz”

Yücelcileri iyi anlayamazsak, iyi okuyamazsak, bugün bulunduğumuz durumu iyi anlamak söz  konusu değildir diyen Emin, “Bundan tam 71 yıl önce bu idam, bu katliam olmasaydı belki de Makedonya Türkleri ister nufüs anlamında ister nufüz (etki) anlamında çok daha farklı bir yerde, çok daha farklı bir etkide olacaktı. Onun için her yıl İnşallah MATÜSİTEB olarak ya da MATÜSİTEB’in himayesinde üye dernekler olarak Üsküp’te, ilerideki dönemlerde Gostivar’da, Kalkandelen’de, Doğu  Makedonya’da, Radoviş’te bunları yeni nesillere bu anlayışı aktarmak ve daha iyi anlamak için farklı toplantılar tertip etmeye gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Anma programında Yücelciler Hareketi hakkında konuşma yapan Prof. Dr. Süleyman Baki gazetecilere yaptığı açıklamada, “MATÜSİTEB’in himayesi altında olan derneklerden bir tanesi Köprü Derneği’nin MATÜSİTEB mekanında gerçekleştirdiği Yücelcileri anma programı bu akşam gerçekleşti” dedi.

Son yıllarda özellikle Yücelcilerin ve bu esnada idam edilen, şehit edilen, hapse atılan Türk aydınlarının, ecdadımızın anılması, anlaşılması ve vermiş oldukları mücadelenin yeniden idrak edilmesi noktasında tertiplenen bu toplantının önemine dikkat çeken Baki, “Bu anlamda 1948 yılında 27 Şubat tarihinde şehit olan 4 şehidimizi anmak ve Yücel Teşkilatının, Makedonya Türkleri açısından, o tarihlerde vermiş oldukları mücadeleyi anlama açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle bu toplantıyı tertipleyen Köprü Derneği’ne ve MATÜSİTEB’e şükranlarımızı sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Yücel Hareketi milli, manevi, dini, siyasi ve ahlaki bir mücadeledir”

“Yücel Hareketi Makedonya Türk toplumunun, Türk aydınlarının o dönemdeki Makedonya Müslümanlarının vermiş olduğu bir mücadeledir” diyen Süleyman Baki, “Milli, manevi, dini, siyasi ve ahlaki bir mücadeledir. Bu teşkilatın kurmuş olduğu müesseseler tarihe damgasını vurmuş müesseselerdir. Bilhassa Birlik Gazetesi’nin kurulması, Türk Tiyatrosu’nun hem kurulmasında hem de sahnelenen oyunlarda önemli rol almış olmaları, Tefeyyüz’de öğretmen kadrolarının daha güçlü bir şekilde yetişmesi ve haliyle tabi ki ekonomik anlamda, siyasi anlamda, kültürel anlamda sosyal ve içtimai anlamda, Makedonya’daki Türklerin varlığının bir ispatıdır. Aradan 71 yıl geçmiş olsa bile Yücel Teşkilatı’nın oluşturduğu bir mefkure, düşünce Makedonya Türkleri’ni ayakta tutmaktadır. Bu vesileyle Yücel şehitlerini rahmetle anıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Anma programında genç yönetmen Sezer Salihi tarafından çekilen Yücelciler kısa filmi izlendi.

Programın sonunda Üsküplü Hafız Ataullah Kurtiş aşer-i şerif okurken T.C. Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan tarafından dua yapıldı.

 

Read Previous

TDP heyeti Cumhurbaşkanlığı seçimi için Zaev’le görüştü

Read Next

Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı’ndan sanayi bölgeleri için kanun tasarısı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *