Yunanistan’ın Bozcaada’ya yoğun ilgisi dikkat çekiyor

Lozan Antlaşması ile Türkiye’de resmi azınlık statüsüyle mutlu bir şekilde yaşayan Rumlara Yunanistan’ın yoğun ilgisi Türk basınının dikkatini çekiyor.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın, garantörü olan Türkiye’nin ve Gümülcine’deki Başkonsolosların ilgisine mazhar olması Yunan devleti ve basınından rahatsız edici ve egemenlik haklarına müdahale olarak değerlendirilirken, Türkiye’de durum çok farklı ele alınıyor.

Bozcaada’nın da dahil olduğu Çanakkale ilinde yayın yapan Çanakkale Demokrat gazetesinin “Yunanistan Devleti’nin Bozcaada’ya yoğun ilgisi dikkat çekiyor” başlıklı haberinde konuya ilişkin bilgilere yer verildi.

Çanakkale Demokrat gazetesinin haberi:

“Yunanistan Devleti’nin gerek ülkemizde ki resmi temsilcilerinin gerekse de Yunanistan’dan bakan düzeyinde Bozcaada’ya ziyaretlerinin son bir yıl içinde dikkat çeker bir şekilde artması dikkat çekiyor.

Bozcaadalı Rum yurttaşlarımızın dini bayram ve etkinliklerine metropolit -despot- düzeyinde katılırken, son bir yıldır A protokol düzeyinde katılması dikkat çekiyor.

Son olarak ta geçtiğimiz gün Bozcaada’ya gelen göreve çok kısa önce atanan Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Georgina Soultunopoulou.

Başkonsolos Midilli ile sınır kapısı açılması ve günlük feribot seferleri düzenleme istemini gündemine getirdi.

Lozan Anlaşması gereği azınlık olarak tanınmış-tanımlanmış Bozcaada – Gökçeada ve İstanbul’da yaşayan Rum Ortodoks cemaatine tanınan hakların kullanılması tarihsel ve insani bir zorunluluktur. Ancak mukabilliyet ilkesi ve mevcut anlaşmanın ilgili maddeleri gereğince Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığı yok sayan Yunanistan devletinin resmi bakışı hangi parti gelirse gelsin hiç değişmedi. Solcu Sryiza bile makyajlanmış Helenizm öğretisinden milim sapmadan politikalarını sürdürdü.

Türk Devleti ülkemizin renklerinden olan ve pozitif ayrımcılık uygulayan Rum kökenli vatandaşlarımıza yönelik gerek eğitim, gerekse de dini alanında hiç bir engelleme yapmaz iken ve tam tersi pozitif ayrımcılık uygularken, Batı Trakya’da maalesef seçilmiş müftülerimiz tanınmıyor, okullarımızda Türkçe dersi her geçen daha da azaltılıyor.

Yaşanan sürecin farkında olduğumuzun tarihe dipnot düşmek babında bir kaç satır yazdık.”

 

milletgazetesi.gr

Read Previous

Hırvatistan İçişleri Bakanı Bozinovic Kilis’te

Read Next

FETÖ’cü medyadan geri adım

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *