Reuters Haber Ajansı, Avrupa Birliği (AB) Avrupa Komisyonu tarafından çarşamba günü yayınlanması gereken bir rapora atıfta bulunarak, “Bulgaristan, Kıbrıs ve Malta’nın vatandaşlıklarını üçüncü ülkelerden zengin insanlara satma politikası, yabancı örgütlü suç gruplarının Birliğe nüfuz etmesine ve kara para aklama, yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı riskini artırmasına yardımcı olabilir” diye yazdı.
AB vatandaşlığı ve AB’de ikamet etme hakkı satın alan insanlar bunu haklı nedenlerle yapabiliyor olsalar da Avrupa Komisyonu, bu tür uygulamaların AB dışındaki organize suç gruplarının ekonomiye girme, kara para aklama, yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı riskleri oluşturduğunu kaydetti.
Malta, Kıbrıs ve Bulgaristan, vatandaşlık satış kanallarını yöneten 28 üyeli AB’nin tek üyeleridir, bu üç ülke de dahil olmak üzere 20 AB ülkesi oturum izni satmaktadır.
Üç ülkede varlıklı yabancılar, çoğu AB ülkesine engelsiz erişim sağlayan pasaport satın alabilir. Bu, 1 milyon Euro ile 2 milyon avro arasında değişen ücret karşılığında mümkündür.
Avrupa Komisyonu’nun endişesinin nedeni, Bulgaristan, Kıbrıs ve Malta’nın mafya parasını önlemek için yeterli mekanizma oluşturmamasıdır.
Brüksel için bir diğer sorun, üçüncü ülke vatandaşlarının oturma izni almalarına izin veren farklı kurallardır. Hırvatistan, bunun için 15 000 avro alıyor, ancak komşu Slovenya ve Lüksemburg’da bu miktar 5 milyon avroya yükseliyor.
Ayrıca Portekiz’in oldukça liberal olan programı da sert bir şekilde eleştirildi.
Avrupa Komisyonu raporunda, bu programların yol açtığı riskleri önlemeye yönelik tedbirler tavsiye etmek üzere yıl sonuna kadar uzman grubu oluşturacağını belirtti.
Eğer bir hatırlatma yapmak gerekirse 2 Ocak 2019’dan bu yana Adalet Bakanlığı, Bulgaristan vatandaşlığına ilişkin belgelerin elektronik ortamda sunulmasına imkân sağladı. Adaylar, başvuru yapmak ve mülakat yapmak için sadece internet üzerinden tarihi ve saati ayarlamaktadır. Bu, 29 Ekim 2018 tarihinde Özel Yetkili Savcılığın ülkenin üç şehrinde düzenlediği operasyonda Devlet Yurt Dışı Bulgarlar Ajansı’nda görevli 20’den fazla kişiyi tutuklamasından iki ay sonra oldu. Başsavcı Yardımcısı İvan Geşev, o zaman yaptığı açıklamada Devlet Yurt Dışı Bulgarlar Ajansı’nın yaklaşık bir yılda 20 000 mektuba cevap vermeyi geciktirdiğini kaydetti.
Tutuklananlar arasından Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansı Başkanı Petır Haralampiev, Genel Sekreteri Krasimir Tomov da dahil olmak üzere dört kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Hala dava başlamadı.
Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Cumhurbaşkanlığı’na kişilere 5000 avro karşılığında Bulgar kökenli olduğuna dair belge verilmesi hakkında ihbar verildiğini ve savcılığa bildirildiğini açıklamıştı.
Kircaalihaber.com