Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri Hamit Hamit ve Yordan Tsonev, Seçim Kanunu’nda değişiklikler yapılarak Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu seçimlerinden sonraki ilk seçimlerde, yani yerel seçimlerde oy pusulası kullanılmaksızın tamamen elektronik oy kullanma makinesi ile oy kullanmasının uygulanmasını önerdi.
Değişiklik teklifi, kanun tasarısının birinci ve ikinci tur görüşmeleri arasındaki süre içinde teklif sunmak için son gün olan dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisi ise tam tersini önermektedir. Kanuna göre şimdiye kadar tüm seçmen sandıklarında elektronik oy kullanma makinesi ile oy kullanılmasının uygulanması gerekirdi. Seçmenin elektronik oy kullanma makinesi veya klasik şekilde oy pusulası arasında nasıl oy kullanacağına kendisinin seçme hakkı vardır. Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) elektronik oy kullanma makinesi ile oy kullanmasının uygulanmamasından dolayı şimdi Demokratik Bulgaristan Birliği koalisyonunda yer alan eski milletvekilleri Martin Dimitrov ve Petır Slavov’un şikayetleri üzerine mahkeme tarafından adli para cezasına çarptırıldı.
Bunun sonucunda GERB, zorunlu olarak elektronik oy kullanma makinesi ile oy kullanılması uygulamasının kaldırılmasını ve gelecek seçimlerde ancak 1000 seçmen sandığında bu şekilde oy kullanılmasını önerdi. Bunun karşılığında HÖH, Mayıs ayında yapılacak AB Parlamentosu seçimlerinde seçmen sandıklarının yarısında elektronik oy kullanma makinesi ile oy kullanılmasını, sonbaharda yapılacak yerel seçimlerde ise bunun bütün seçim sandıklarında uygulanması zorunlu olmakla kalmayıp oy kullanmak için tek seçenek olmasını, yani tamamen elektronik oy kullanma makinesi ile oy kullanmasına ilişkin kanun teklifi sundu.
HÖH partisi ayrıca AB Parlamentosu seçimlerinde ve yerel seçimlerde ikamet şartının kaldırılmasını önerdi. Böylece HÖH partisi, AB Parlamentosu seçimleri için seçmen sandıklarının, AB ülkeleri dışındaki yabancı ülkelerde de kurulmasını istedi. Şimdi bu yasaktan dolayı Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada ve başka ülkelerde (Birleşik Krallık AB’den ayrılırsa Birleşik Krallık’ta da) bulunan Bulgaristan vatandaşları AB Parlamentosu seçimlerinde oy kullanamıyorlar. Yerel seçimlerle ilgili durum biraz daha karmaşık.
HÖH partisi, ülkede resmi dil olan Bulgarca’dan farklı bir dilde seçim propagandası yapma yasağının da kaldırılmasını istedi. Ancak parti böyle durumlarda konuşmaların mutlaka Bulgarca’ya tercüme edileceğini belirtti.
HÖH partisi, tercihli oy sisteminin uygulanması için oy seviyesinin yükseltilmesini, yani belirli bir adayın siyasi seçim için gereken oy oranının üzerinde oy aldığı durumlarda uygulanmasını önerdi.
Kırcaalihaber